English (UK)

Vabilo na predstavo gledališke skupine

Calendar
SGAMS dogodki
Date
12.02.2019 6:00 pm - 8:00 pm

Description

Spoštovani starši in naši prijatelji.

Dramska skupina Škofijske gimnazije in Dijaškega doma Zavoda Antona Martina Slomška, Vas vabi na komedijo v treh dejanjih Jeana Baptista Moliera, UČENE ŽENSKE, ki bo v torek, 12. februarja 2019, ob 18. uri v dvorani Zavoda Antona Martina Slomška.
V komediji sodelujejo dijaki in dijakinje obeh enot Zavoda. Besedilo je prevod Josipa Vidmarja, ki so ga za prestavo priredili Alenka Bratuša, Vlasta Praprotnik in dr. Ivan J. Štuhec. Rektor Vikariata Antona Martina Slomška dr. Ivan J. Štuhec je tudi režiser predstave.
Molierova komedija Učene ženske je v originalu v petih dejanjih. Za aktualno uprizoritev se je besedilo skrajšalo in zmanjšalo na tri dejanja. Vidmarjev prevod je edini s katerim razpolagamo v slovenskem jeziku. Poseg v jezik je bil nujen zaradi razumljivosti besedila. Komedija omogoča uprizoritev zanimivih ženskih in moških likov, vse pa se dogaja okrog vprašanja poroke, ene od obeh hčera, meščana Konrada. Z ženo Salome imata popolnoma različne interese in poglede na življenje. To se odraža tudi na odnosu do dveh hčera in njunih življenjskih usmeritev. Oče Konrad je dobrohoten uživalec življenja, žena Salome pa emancipirana filozofinja. Na svoji strani ima hčerko Svetlano in moževo sestro Diano. Konrada pa podpirata brat Viktor in kuharica Martina. Vse pa se vrti okrog poroke hčerke Hane in njenega izvoljenca Jakoba, ki ima konkurenta v pesniku Borisu. Komični zapleti pripeljejo do srečnega konca.  
Komedija je postavljena v Ljubljano (v originalu je Pariz) in posodobljena, kolikor je to pri obstoječem prevodu bilo možno. Njena vsebina je aktualna, saj na komičen način prikaže moške in ženske karakterje, ki jih je tudi danes toliko različnih in so takšni, kot so bili v Molierovem času.
Lepo vabljeni na predstavo in prosimo povabite na predstavo Vaše prijatelje.   

Lepo pozdravljeni ter hvala,

dr. Samo Repolusk - ravnatelj Škofijske gimnazije, dr. Lidija Hamler - ravnateljica Dijaškega doma in dr. Ivan J. Štuhec, rektor vikariata AMS

Back to top