Slovenščina (Slovenia)

kengoru1Dijakinje in dijaki 1. a, vaša maskota je v naravi visoka, hitra in težka žival. Prehranjuje se od zore do mraka, torej je lačna podobno kot vi. Le da ne išče keksov in čokolade, temveč smuka liste in se zadovolji z različnimi vrstami trave in vejicami grmovja. Je odličen skakalec, čeprav vi na srečo skačete bolj po šolskih hodnikih in ne 10 metrov v daljino ter 3 metre v višino kot vaša maskota, ki pri teh podvigih kot krmilo in sredstvo za ravnotežje uporablja svoj mišičasti rep. Skače samo po dveh nogah in se vedno lahko premika le naprej, nikoli nazaj. Je tako cenjena žival, da je v eni od svetovnih držav upodobljena v grbu in na kovancih.
Spada med posebno vrsto sesalcev, pri katerih se zarodek ne razvija in hrani v materinem telesu, temveč se mladič skoti že zelo zgodaj, ko je velik le 3 cm in tehta le 1 g. Nato najde mehko zavetje v materini kožni vreči na spodnjem delu trebuha, kjer preživi vsaj še 8 mesecev. Tam je na varnem, kot se vi počutite varni v 1. a razredu in pri razrednih urah, kje drugje pa nekateri občasno še nekoliko plašno kukate naokoli. Nič hudega, saj še niste dolgo na gimnaziji.
Zdaj ste že ugotovili, da boste odslej kengurujke in kenguruji. Dokazali ste, da znate poskrbeti drug za drugega, da si radi pomagate ter potrpežljivo počakate na šibkejše in počasnejše, tudi če je to na račun vašega prostega časa. Vesela sem, ker gledate naprej, tako kot kenguru, od katerega se lahko še česa naučite. Če vam kar koli preprečuje, da bi uresničili svoje želje in cilje, opazujte kenguruja in kakor on, lahko ovire včasih preprosto preskočite.
Danes so kenguruji zaščiteni kot ogrožena vrsta, saj v naravnem okolju živijo le 4-8 let. Želim vam, da bi se na naši gimnaziji počutili tako naravno in bi v štirih letih toliko odrasli, da bi po izteku tega časa lahko zadovoljno in samozavestno odskakljali v svet.

razredničarka mag. Milanka Sobočan, prof.

 

Vas zanimajo maskote prejšnjih generacij? (Kliknite na povezavo.)

sportnikom prijazno iko1

izbrani logo

mlad logo

microsoft showcase school

msdnaa

stipendijski sklad

Back to top