Slovenščina (Slovenia)

4»Z letovanjem otrok, imenovanim Počitnice biserov, omogočimo  brezskrbne počitnice tudi tistim otrokom, ki sicer počitniških radosti na morju ne bi doživeli. Odpeljemo jih v Portorož. Večina otrok prihaja iz družin, ki jim Karitas tudi drugače pomaga z materialno pomočjo ali pa se družine soočajo z drugimi stiskami; smrt staršev, razveze, bolezen, rejniške družine …«

(https://www.karitas.si/pomoc/počitnice-biserov/)

Karitas2Biseri se imenuje vsakoletno letovanje, ki ga organizira Karitas. Lani sva se odločili, da se ga bova udeležili tudi medve. Čeprav nisva točno vedeli, kaj pričakovati, lahko rečeva, da so bila vsa najina pričakovanja pozitivno presežena. Po končanem letovanju sva ugotovili, kaj so voditelji mislili, ko so kar naprej ponavljali: »Več kot daš, več dobiš nazaj«. Z letovanja sva odnesli veliko lepih spominov.

5Letovanje poteka v več terminih in traja en teden, od sredine julija do sredine avgusta. V ponedeljek smo se animatorji in otroci, vsi rahlo nervozni, zbrali v Ljubljani in se skupaj odpeljali proti Portorožu. Že na avtobusu se je dalo čutiti tisto dobro energijo, ki smo jo peljali s seboj v Portorož. Ko smo prispeli na cilj, smo se takoj odpravili proti domu, v katerem smo bivali ves naslednji teden. Vsi smo dobili vijolične klobučke, ki smo jih nosili vse dni, da smo se lažje našli, ko smo kam šli. Kmalu po prihodu smo se odpravili na plažo in otvorili teden zabave s prvim skokom v vodo. V vodi smo uživali tako animatorji kot otroci.         

Dan smo vedno začeli z igrico, v kateri smo sodelovali animatorji in je imela vedno novo temo. Ko smo se pogovorili o sporočilu igrice, smo še telovadili, nato pa skupaj zajtrkovali. Otroci so že komaj čakali, da se bomo oblekli v kopalke in odšli na plažo, kjer smo preživeli ves dopoldan, do kosila.

»Letovanje pa ni samo kopanje v vodi. Otroci med počitnicami izoblikujejo tudi občutek za skupnost. Odgovorni so za red in čistočo v hiši, v kateri prebivajo, in tako spoznavajo, da pomivanje ali pometanje sploh ni tako grozno delo in da ga lahko opravijo tudi ob smehu, poslušanju glasbe, pogovoru … Poleg vzgoje za ta drobna gospodinjska opravila jih spodbujamo tudi k odgovornemu ravnanju s hrano, saj se ob množici otrok lahko hitro zgodi, da bi se hrana metala proč.« (https://www.karitas.si/pomoc/pocitnice-biserov/)

2Po kosilu so nas obiskali gostje ali pa smo imeli organizirane razne delavnice, ki smo jih vodili animatorji. Po krajšem počitku smo se znova odpravili na plažo, kjer smo ostali vse do večerje. V petek smo se odpravili na že težko pričakovan izlet z ladjico do Izole, kjer smo pojedli sladoled, se kopali, nato pa smo se počasi odpravili nazaj proti Portorožu. Zvečer smo organizirali igre, ples ali film, zapeli kakšno pesem, se še pogovorili, dan pa smo vedno zaključili s petjem pesmice »Angelček, varuh moj«. Vsak večer sta dva animatorja otrokom prebrala pravljico, ostali pa smo naslednji dve uri preživeli ob evalvaciji dneva. Pogovarjali smo se o poteku dneva, povedali smo, kaj nam je bilo všeč in kaj bi lahko popravili ter se dogovorili o načrtu za naslednji dan. To so bili tudi trenutki, ko smo se animatorji med seboj lahko boljše spoznali, saj smo sicer večino dneva posvečali otrokom.

 

»Vidimo, kako velik vpliv ima na njihovo življenje, doživljanje. Privilegij je videti te otroke, ki so vsak za teden dni v čisto drugem okolju, ko se med vrstniki in animatorji čutijo sprejeti, slišani. To zanje pomeni veliko več kot zgolj možnost kopanja v vodi. Je 24-urno dogajanje petja, molitve, dnevnega reda, skupnih obrokov, dela in zabave – vse to v njih pusti izkušnjo, da je bilo zelo lepo.« 

(Andreja Urh, voditeljica letovanja)

 

3Počitnice z biseri so ena najlepših izkušenj v najinem življenju. Kljub neprespanim nočem, utrujenosti in trenutkom slabe volje, je to nekaj, kar ostane v tebi za vedno. Ti otroci ti dajo toliko pozitivne energije, motivacije in te napolnijo s samimi dobrimi stvarmi. Obe sva v tem tednu slišali veliko zgodb, nekatere težje kot druge. Otroci so nam zaupali že po prvem dnevu, ki smo ga preživeli skupaj. Animatorji se prvi dan nismo poznali, pa smo pred otroki delovali, kot da sodelujemo že celo večnost. To je izkušnja, ki je ne bova nikoli pozabili in se nama res zdi, da bi moral vsak doživeti tak teden. Kako so otroci, ki prihajajo iz slabih socialnih razmer, polni pozitivne in dobre volje. Pa čeprav sami nimajo veliko, bi še vedno s tabo delili vse. NEPOZABNO!

 

Lea Lobenwein in Karin Rajh, 3. b, udeleženki tabora Biseri

 

 

Tudi letos ste dijaki povabljeni k sodelovanju kot animatorji otrok na tabore Biserov v Portorož. Več informacij dobite pri prof. Andreji Šverc.

Na voljo so naslednji termini: 15.-22. 7. 2019, 22. 7.-29. 7. 2019, 29.7.-5. 8. 2019, 5.-12. 8. 2019, 12.-19. 8. 2019.

 

sportnikom prijazno iko1

izbrani logo

mlad logo

microsoft showcase school

msdnaa

stipendijski sklad

Back to top