Slovenščina (Slovenia)

Spoštovani gamsi in gamsice,

v petek, 15. 3. 2019, bo potekal protest mladih v podporo prizadevanjem za skrbnejše ravnanje sedanjih in prihodnjih generacij z okoljem. Pobudnica protestov je 16-letna dijakinja s Švedske, Greta Thunberg. Takšno prizadevanje je nadvse nujno in pri tem vas odločno podpiramo ravnatelj in profesorji gimnazije. V ta namen bodo – podobno kot na mnogih drugih šolah – na protest odšli predstavniki dijakov, in sicer delujoči v okviru projekta Erasmus+, ki ga vodi prof. Marko Grobler, nekateri dijaki po dogovoru s prof. Jožico Brecl in en razred v okviru pouka pri prof. Andreji Vidmar. Protesta se lahko udeležijo tisti dijaki med njimi, ki v petek nimajo napovedanih pisnih ali ustnih ocenjevanj znanja.

Ob tej dragoceni in nujni pobudi mladih za odločno ukrepanje in spreminjanje odnosa velikih korporacij do okolja, pa vas želim spomniti na nekatere stvari, ki jih lahko naredite mladi takoj in s tem preidete od besed in leporečenja, ki je tako značilno za mnoge ljudi, k dejanjem:

1. Vsak pametni telefon, ki ga zamenjate po preteku naročnine vsakih 24 mesecev ali še manj,prispeva h globalni proizvodnji multinacionalk, k izčrpavanju redkih kovih na Zemlji in k večanju elektronskega odpada v svetu, katerega razgradnja zahteva okolju škodljive kemikalije.

2. Vsak dodatni prenosnik, namizni računalnik, igralna konzola ali televizor, ki ga imate v hiši in morda že v večih sobah, prispeva k popolnoma enakemu učinku, kot prej opisana menjava telefonov. 

3. Vsak izdelek, ki se pokvari, in ga namesto v popravilo nesete v smeti in kupite novega, prispeva k izkoriščanju naravnih virov in slabšanju podnebnih sprememb.

4. Vsaka lepo zapakirana sladkarija, ki jo kupite prijatelju ali zase, prispeva h globalnemu segrevanju. Embalaža bombonjere, ki jo pojeste v 5 minuta, se bo v naravi razgrajevala 100 ali več let. Enako velja za cel kup všečno pakiranih prehranskih izdelkov.

5. Vsak kratek prevoz, za katerega prosite starše, da vas odpeljejo z osebnim vozilom, namesto da bi šli s kolesom, z javnim prevozom ali celo peš, prispeva h globalnemu segrevanju.

6. Vsako kopanje, ko se morate razvajati in si do vrha kadi napolnite vodo ali pa se razvajate s tuširanjem 5 ali več minut, prispeva k zmanjševanju vodnih virov in večji porabi energije.

7. Vsak odpadek, ki ga ne odvržete ločeno bodisi doma bodisi v šoli ali na ulici, prispeva k nujnosti dodatne energije za ločevanje odpadkov.

8. Vsako stanovanje, ki je nonstop razsvetljeno kot »božično drevesce«, prispeva k večji porabi energije in globalnemu segrevanju.

Zagotovo se bo vsak spomnil še vsaj kakšne priložnosti, ko lahko spremeni svoje potrošniške razvade. Kdor želi spreminjati in reševati svet, mora hkrati spraviti v red samega sebe in svoj dom. Nekoč bodo mladi vodili multinacionalke, a če ne bodo imeli stvari razčiščenih pri sebi, se ne bo spremenilo čisto nič. Verjamem, da škofijci ne boste tako dvolični kot »drugi« in današnji »odrasli« in boste k skrbi za okolje pristopili celovito: s protesti in s spremembami svojih navad.

dr. Samo Repolusk, ravnatelj

sportnikom prijazno iko1

izbrani logo

mlad logo

microsoft showcase school

msdnaa

stipendijski sklad

Back to top