Slovenščina (Slovenia)

 

Dijaki prvega letnika smo se v petek, 12. aprila 2019, odpravili po sledeh antičnih Rimljanov. 1. c in 1. b razred smo se najprej odpravili v Celejo (antično Celje), kjer smo si ogledali mesto pod mestom. 4-6 m pod zdajšnjim Celjem smo se sprehajali po antičnih ulicah, mimo antičnih hiš in trgov. 1. a oddelek pa si je v Šempetru ogledal nekropolo - antično pokopališče, ki je v tistem času nastajalo kar ob mestnih vpadnicah (danes vemo, da so pokopališčem namenjena posebna mesta, imenovana park spomina).

Vsi skupaj smo se nato odpravili na ogled po antični Emoni (današnji Ljubljani). Ogled smo začeli v Mestnem muzeju, nadaljevali pa na terenu na Mirju. Tu so na ogled ostanki bogate rimske hiše in nekoliko naprej del mestnega obzidja. Ustavili smo se še na nekdanjem forumu, ki je danes skrit med visokimi stolpnicami. Prevzeti pa smo bili še nad starim krščanskim središčem, obredom umivanja in krščevanja. Za tem je sledilo nujno potrebno kosilo.

Ob 14. uri nam je nekdanja dijakinja naše gimnazije in današnja diplomirana arheologinja, Mojca Kren, in situ predstavila arheološko izkopavanje, potek dela in predmete, ki so jih pred kratkim odkrili. Za konec smo si ogledali še rimsko vojaško in poštno postojanko na Hrušici. Razdeljeni v skupine smo si ogledali mini muzej, poslušali zgodovinsko razlago in opravili terensko delo. Izmučeni, premraženi, a polni novega znanja, smo se odpravili proti domu.

Urška Pitino, 1. b

 

IMG 5318   IMG 5301

IMG 5340   IMG 5296

 

sportnikom prijazno iko1

izbrani logo

mlad logo

microsoft showcase school

msdnaa

stipendijski sklad

Back to top