Slovenščina (Slovenia)

Dijaki 2. c smo dneve od 8. do 10. maja 2019 preživljali nekoliko drugače kot preostali razredi. V sklopu predmeta zgodovina smo se začasno preselili v knežje mesto Celje, kjer smo vse ure pouka sledili osrednji temi z naslovom "Nehajmo že s tem temačnim srednjim vekom." V Celje so izmenično prihajali še učitelji drugih predmetov (biologije, nemščine, fizike, matematike, športa, likovne umetnosti in glasbe, geografije), ki so nas tokrat zaposlili na drugačen način kot pri rednih urah pouka.

Na poti do Celja smo se ustavili v nekdanjem kartuzijanskem samostanu. Žička kartuzija, obdana z naravo, pravljičnimi stolpi in ruševinami je presegla vsa naša pričakovanja. Z gotovostjo lahko trdiva, da smo porabili vsako minuto časa, ki smo ga imeli na voljo. Pa če je bilo to s tekanjem po razgibani pokrajini, fotografiranjem, raziskovanjem, petjem, posedanjem oz. pogovarjanjem.

V Celju smo še isti večer spoznavali igre kot so kraja zemlje, pismo in ristanc. Večina sošolcev se jih je prvič igrala in zato so nam bile še posebej zanimive. Zunaj smo se igrali do poznih ur, noč pa nam ni uničila zabave. Na zabavnem večeru smo se nasmejali ob igri poročna noč.

Naslednji dan smo pri pouku spoznali Fibonaccijevo skrivnost, pri biologiji liste različnih drevesnih vrst in zelišča, iz katerih so kasneje nastali zeliščni namazi. Da bi bilo bolj zanimivo, smo imeli tekmovanje, na katerem smo določili najlepši in najokusnejši namaz.

V četrtek smo se odpravili v mesto in v knežji dvorec, v katerem je danes muzej. Tam smo bolje spoznali Celjske grofe, njihovo zgodovino, zakaj so bili tako pomembni, kako so živeli in v kakšnih okoliščinah so izumrli. Nekaterim so bile najzanimivejše njihove lobanje, ki so shranjene v posebni muzejski sobi.

Najboljši del našega druženja v Celju pa je bila zagotovo srednjeveška večerja in intenzivne priprave nanjo, saj smo v našo sredo povabili starše. Pred pripravami smo se sprehodili na Stari grad ali Gornje Celje, kjer smo si sami pripravili voden ogled in dve dramatizaciji, povezani s Celjskimi grofi (Veronika Deseniška in pesnitev viteza Žovneškega). Preostanek dneva smo posvetili pripravi zaključnega dogodka, ko smo se naučili zapeti in zaigrati srednjeveško napitnico, pripravili uprizoritev odlomka iz Cantenburyskih zgodb, uredili mize in pogrinjke, naredili spominska darilca, kuhali večerjo, vezli in celo streljali z lokom. Iz Celja smo torej odšli s prepričanjem, da srednji vek ni bil samo temačni čas človeštva, temveč je vseboval tudi posebne čare, ki so v naših očeh pustili posebno iskrico.

Brina Lipnik in Evita Brdnik, 2. c

 

sportnikom prijazno iko1

izbrani logo

mlad logo

microsoft showcase school

msdnaa

stipendijski sklad

Back to top