Slovenščina (Slovenia)

 

V Stolni cerkvi Sv. Janeza Krstnika smo se 22. maja 2019 s slovesno sveto mašo otroci, učenci, dijaki, starši, učitelji, vzgojitelji in vodstvo Zavoda A. M. Slomška iskreno in iz srca zahvalili Stvarniku, našemu zavetniku bl. Slomšku, Božji materi Mariji ter vsem dobrotnikom in podpornikom za čudež, ki je po dolgih letih negotovosti vzgojno-izobraževalni kompleks na Vrbanski 30 vrnil v lastništvo Vikariata A. M. Slomška, s čimer je prostorsko zagotovljeno nadaljnje delovanje vseh enot Zavoda.

Rektor Vikariata, dr. Ivan Štuhec, je v uvodnem delu orisal zgodovino stavbe, ki je bila Cerkvi že trikrat odvzeta in sedaj, močno upamo dokončno, vrnjena na dan 13. maja 2019, ko obhajamo god Fatimske matere Božje in dan, ko je sv. Janez Pavel II. razglasil Slomškove kreposti. Dr. Štuhec je poudaril, da pomeni za vodstvo Zavoda ta rešitev opravljeno veliko maturo potrpežljivosti, vztrajnosti, zaupanja v Božjo pomoč in nešteto ur iskanja rešitev. Posebej se je zahvalil vsem domačim in tujim cerkvenim skupnostim ter darovalcem: Italijanski in Ameriški škofovski konferenci, Celjski škofiji, nemški dobrodelni organizaciji Renovabis, Slovenski ženski redovni skupnosti, slovenskim izseljencem v Kanadi, 52-im slovenskim župnijam, katerih župljani so sredstva darovali med adventom 2018 in Veliko nočjo 2019 ter mnogim drugim neimenovanim posameznikom. Gospodu nadškofu Alojziju Cviklu, ki je marca 2018 iz Rima prinesel ključno novico, ki je nakazala možnosti za dokončno rešitev, se je dr. Štuhec globoko zahvalil za vso pomoč pri pridobivanju finančnih sredstev, ljubljanskemu pomožnemu škofu dr. Šuštarju ter nadškofu msgr. Zoretu pa, da je ljubljanska nadškofija v obliki odobrenega kredita omogočila dokončno rešitev. Ob poimenskem naštevanju donatorjev so dijakinje pred oltar simbolično postavljale zidak na zidak ter z njimi zgradile trden zid, ki predstavlja močne stene Slomškovega zavoda, v katerega bodo za vedno zapisana imena dobrotnikov.

Dr. Štuhec se je v svojem nagovoru s posebno ganjenostjo zahvalil tudi vsem "ubogim vdovam," ki vsak mesec iz svojih skromnih pokojnin pošiljajo nekaj evrov za nadaljevanje poslanstva našega zavoda in za mlade, ki se v njem izobražujejo. Sledil je spontan aplavz polne cerkve mladih, njihovih staršev in učiteljev. Posebna zahvala je bila ob koncu, da bi najmočneje odzvanjala, namenjena tudi vsem tistim, ki so nas v težkih časih podpirali z molitvijo. Gospod rektor je uvodni nagovor sklenil z besedami: "Bog povrni vsem na Božji način: deseterno, stoterno in tisočerno. Mi pa se obvezujemo, da Vas v molitvi ne bomo pozabili."

Sveta maša se je nadaljevala s homilijo, v kateri je gospod nadškof Alojzij Cvikl mlade nagovorjal, naj dovolijo, da se jih dotaknejo Jezusove besede, da bodo imeli moč za soočanje s preizkušnjami in ne bodo nikoli izgubili upanja. Naj bodo hvaležni za iztekajoče se šolsko leto ter za vse vzpodbude pri osebni in duhovni rasti. G. nadškof je med pridigo svojo osebno zahvalo izrekel dr. Ivanu Štuhecu in njegovim sodelavcem, za nenadomestljiv in požrtvovalen prispevek pri večletnem reševanju Slomškovega zavoda. Ob koncu svojega nagovora nas je g. nadškof vse izročil v varstvo bl. Slomška, da bi z novim žarom in poglobljeno vero šli v skupni jutri.

Sveto daritev je obogatilo lepo sodelovanje otrok, dijakov in zaposlenih pri branju beril in uvodov, slavilno petje gimnazijskega pevskega zbora ob spremljavi šolskega benda, priložnostni profesorski zbor z odpetim psalmom in posebej domišljeno oblikovane prošnje šestih enot Zavoda, ki so vsaka prispevale po en list mladike na vinski trti in s tem pokazale pripadnost Zavodu in Jezusu.

Mašo smo sklenili s podelitvijo priznanj Lions kluba Maribor posebej prizadevnim prostovoljkam in prostovoljcem, ki svoj prosti čas darujejo za druge. In stolno cerkev je znova napolnil močan aplavz. S hvaležnostjo v srcih smo ta večer duhovno bogatejši odhajali proti domu.

 

 

DSC 0613  DSC 0527

DSC 0768  DSC 0585

DSC 0732  DSC 0596

Fotografije: Lea Roj in Brina Lipnik, 2. c

 

sportnikom prijazno iko1

izbrani logo

mlad logo

microsoft showcase school

msdnaa

stipendijski sklad

Back to top