Slovenščina (Slovenia)

 

13. junija 2019 so dijakinje Evita Brdnik, Gaja Leskovšek in Julija Čerček pripravile vsaka svojo likovno razstavo po hodnikih in stopnišču Škofijske gimnazije. Dijakinje so na ogled postavile svoja likovna dela, ki so nastajala skozi šolsko leto pod budnim očesom likovnega pedagoga Gorana Mangotića. Ob otvoritvi je mentor o delu svojih varovank povedal: »Na likovnem krožku smo bili postavljeni v edinstveno situacijo. Imeli smo prostor, material, svobodo in veselje do ustvarjanja. Skupaj smo vzpostavili ugodno klimo za delo, odprte in prijateljske odnose, znotraj katerih se je vsaka posameznica upala sprostiti in brez strahu iskati svoj likovni izraz. Tako dela, kot sama razstava, ki smo jo negovali in razvijali čez celo leto, je del njihovega sporočila in izraža njihovo osebnost. Skozi eksperimentiranje so dijakinje izbrale svoj medij, format, tematiko in sam izgled ter organizacijo svoje razstave. Menim, da končno po vseh premaganih naporih, pogumno in samozavestno stojijo danes pred občinstvom kot prave umetnice.«

Med glasbenimi utripi, ki so jih pripravili sošolci in prijatelji avtoric, so dijakinje vsebino razstave razložile same. Evita je o svoji razstavi Kam me je pripeljalo moje kompliciranje, povedala takole:
»Stalnica zame je, da se dolgo spravljam k delu, se najraje zapičim v detajle, še težje pa končam z risanjem. Najverjetneje zato, ker odplavam v svet, ko sem manj pozorna na misli, ki mi drugače polnijo glavo. Ali pa še nisem zadovoljna z narejenim. Včasih to pomeni lovljenje avtobusa, manj spanca, zamujen obrok ali pa nič dela za šolo do konca dneva. To se pogosto dogaja in do zdaj so me drugi že naučili, da to pomeni nič drugega kot da kompliciram. Večkrat slišim tudi na likovnem krožku: ”Evita, kompliciraš.” Kompliciranje pa ima tudi dobre posledice in to je težnja po izboljšavah. Je moj način napredovanja in pot, ki me je pripeljala tako daleč, da vam lahko predstavim svojo razstavo likovnih del."

Dijakinje so ob razlagi razstave povabile obiskovalce, da zapišejo svoje misli in občutke, ki se jim ob ogledu porajajo. Na koncu je zaključil otvoritev razstave rektor Zavoda AMS gospod Ivan Štuhec. Vsaki dijakinji posebej je povedal svoja opažanja ter jih vzpodbudil k nenehnemu iskanju in razvijanju osebnega likovnega izraza.

Maja Tuš Kolarič, prof.

 

DSC 1612  DSC 1615

DSC 1624  DSC 1637

DSC 1648  DSC 1654

 

sportnikom prijazno iko1

izbrani logo

mlad logo

microsoft showcase school

msdnaa

stipendijski sklad

Back to top