Slovenščina (Slovenia)

 

V starodavni knjigi dve dekleti najdeta misli, ki ju silijo v premislek, ker so aktualne v njunih življenjih.
Trenutki časa so stopnice, po katerih se pride v dvojni svet. V življenju nam je namreč podarjenih veliko trenutkov. Pogosto se ne zavedamo, da ima vsak izmed nas odmerjen določen čas na svetu in zato je pomembno, kaj naredimo s svojim časom. Če združiš veliko trenutkov, potem nastanejo stopnice, nastane pot, ki te lahko pripelje kamor koli; v čudovito življenje, morda prav do nebes oz. do mogočnega ognja, ki postopoma zagori v vseh ljudeh. Bl. Anton Martin Slomšek je nekoč dejal:” Če hočeš druge vneti, moraš sam goreti.”
Ampak, če sam gorim, ne morem vneti vseh, lahko da ne bom vplival na nikogar; vendar nikoli ne veš, na koga vplivaš s svojim zgledom, morda na skrivnem bolj, kakor se vidi. Pomembno je živeti sedanji trenutek in se zavedati, da si tukaj in zdaj z namenom. Rojen točno v tem času in tudi točno v tej državi, mestu. Včasih si namreč kar gradimo neke utvare in ustvarjamo svet v prihodnosti in potem, ko se ti načrti ne uresničijo, smo razočarani. Prelagamo odgovornost na jutri in na vse ostale, namesto, da bi pogumno živeli svoj dan. Sploh ni treba, da smo popolni, da bi lahko premikali meje in drugega osrečili. Vsi lahko to storimo preprosto s tem, kar smo in imamo v tem radi drug drugega. Potem postane vsak dan nekaj posebnega, tudi najbolj težaven. V bistvu postane življenje ena sama pustolovščina.
Res pa je včasih težko gledati na življenje na ta način, ko pa vsi okoli mene nergajo in govorijo, kako je svet krut in grozen; še meni se začne zdeti tako. Takrat je moč v zavesti, da vedno obstaja Nekdo, ki nas ima vedno rad in ima hkrati moč, da nas spremeni, tudi ko mi mislimo, da to ni mogoče. In to niso pravljice samo za izbrance; ta vesela novica je namenjena prav vsakemu, ki se odloči, da želi biti drugačen. Največ, kar namreč lahko daš svetu je, da postaneš najboljša verzija samega sebe in to lahko narediš samo, ko imaš rad samega sebe, ko veš, kdo si in si samozavesten v tem, kar si in to ti mora nekdo povedati. Takrat postaneš v sebi umirjen in veš, da se ti v življenju nikoli ni potrebno nikogar in ničesar bati.
Tudi v počitniških dneh želimo veliko pustolovščin; tistih ''na zunaj'' in onih ''na noter''.

Martina Ješovnik, prof.

 

DSC 0208  DSC 0211

DSC 0171  DSC 0179

DSC 0224  DSC 0227

sportnikom prijazno iko1

izbrani logo

mlad logo

microsoft showcase school

msdnaa

stipendijski sklad

Back to top