Slovenščina (Slovenia)

Niki Fekonja, maturantki in dijakinji iz 4. d razreda, je z zavzetim delom in trudom uspel predor v znanstveno sfero. Nika je svoja občutja in potek raziskovalnega dela strnila v zanimiv zapis:

"Lani decembra je na šolo prišel razpis raziskovalnih nalog iz Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo Maribor. Z zanimanjem sem se udeležila prvega srečanja, na katerem sem dobila svojo nalogo z naslovom "Elektrokromizem v domači kuhinji" ter mentorja gospoda Marina Rozmana. Z januarjem sem začela hoditi na fakulteto, kjer sem se najprej seznanila s tem, kaj sploh je elektrokromizem in z delom v laboratoriju. Sama sem začela raziskovati elektrokromna barvila in kar hitro ugotovila barvilo črnilo, pri katerem je prišlo do spremembe barve pod električno napetostjo in je reverzibilno. Delo je bilo dokaj naporno, saj sem vse pogosteje zahajala na fakulteto, kjer sem bila dnevno tudi po več ur. Nato sem se lotila sestave celice iz komponent, ki jih najdemo v domači kuhinji. Na koncu so bili rezultati odlični.

Ponudila se mi je priložnost, da svojo nalogo predstavim na Kemijskih dnevih, ki so konec meseca septembra potekali v Mariboru. Prijavila sem svojo nalogo in bila je sprejeta. Predstavitev je potekala v petek, 27. 9. 2019, v hotelu Habakuk. Z malce treme sem nalogo uspešno predstavila pred kemiki iz celotne Slovenije in tujine. Tudi v prihodnosti si želim nalogo naprej raziskovati in ugotoviti še kaj novega."

Nika Fekonja

        kem dnevi2     Kem dnevi1

 

sportnikom prijazno iko1

izbrani logo

mlad logo

microsoft showcase school

msdnaa

stipendijski sklad

Back to top