Slovenščina (Slovenia)

Gledališka predstava Maske (Gimnazija Ljutomer) - polovični kulturni dan za 2. in 3. l

Koledar
SGAMS dogodki
Datum
12.12.2019 1:30 pm - 3:00 pm

Opis

 

MASKA

Aktualizacija po knjižni predlogi,
Edgar Alan Poe:  Maska rdeče smrti

 

Kratko zgodbo  prestavimo v današnji čas in si postavimo vprašanje, kaj je kuga današnjega časa, kaj razkraja, ubija, uničuje tudi današnjo družbo?
Revščina,  nasilje, neenakost, razslojenost družbe? So to številne odvisnosti, s katerimi se srečujemo; pa ne zgolj odvisnost od prepovedanih drog, alkohola, nikotina ali kave, temveč tudi odvisnost od interneta, telefona oziroma spletnih socialnih omrežij, odvisnost od potrošništva oziroma kapitalizma in posledično razčlovečenost in odtujenost v medsebojnih odnosih. Potrkamo na lastno in družbeno vest in se vprašamo, kako bi moralo biti, kako bi bilo prav, je morda že prepozno, je še čas, da naredimo spremembo v sebi, pri drugih, v družbi, pri vseh? A zmoremo sneti masko, odložiti, dati na stran vse nepotrebne stvari, ki nas spreminjajo, kvarijo, delajo pomembne samo po videzu, a nas hkrati siromašijo v duhovnem in človeškem smislu, nas odtujujejo od sočloveka, zmanjšujejo našo naklonjenost do preprostega, majhnega,  a tako zelo  pomembnega ČLOVEKA.

Morda je pet pred dvanajsto, tik pred zdajci, ko bo prepozno, a če si prisluhnemo, prisluhnemo tudi drugim, odpremo oči in ponudimo roko, nam skupaj lahko uspe, lahko postanemo drug drugemu predvsem to, kar bi v bistvu naj bili;  ČLOVEK ČLOVEKU ČLOVEK.

S karakternimi upodobitvami ključnih likov in simboličnimi kostumi ter stopnjevano dramatičnostjo igre bi želeli potrkati tudi na vest gledalcev in celotne družbe, da bi se zamislili in bi morda vsak pri sebi naredil vsaj droben korak v pravo smer.

 

Back to top