Slovenščina (Slovenia)

Program, ki se ga drži naš dijaški dom, je usmerjen predvsem v razvijanje vsakega posameznika in to se najbolj odraža na večernih srečanjih. Na le-teh si svoboden, da izraziš svoje mnenje o raznolikih temah, ki jih izberejo vzgojitelji. Družiš se s sovrstniki in jih bolje spoznavaš. Zaradi večernih srečanj, ki vključujejo tudi rojstnodnevne zabave, filme, hrano, so socimri tvoja nova družina – sicer malo nora in posebna, a vendar je unikatnost tisti glavni gradnik, ki nas vse povezuje. Da na hitro povzamem: večerna srečanja so kul.

Veronika Verhnjak, 3.a, ŠgAMS

Za Dijaški dom Antona Martina Slomška sem prvič slišal, ko sem si v 8. razredu na informativnem dnevu šel ogledat Škofijsko gimnazijo. Od takrat mi je dijaški dom ostal v spominu po svoji organiziranosti, urejenosti in dobri opremljenosti, ki je marsikateri DD v Mariboru nima. Tako kasneje niti ni bilo prevelike dileme v katerem DD bom bival, kljub temu, da se nisem odločil za vpis na Škofijsko gimnazijo. Danes svoje odločitve ne obžalujem. Če bi se moral ponovno odločiti za vpis v katerega izmed dijaških domov, bi se ponovno odločil za DD AMS.

Gregor Mlinarič, 2.a, II. gimnazija


Za dijaški dom Antona Martina Slomška sem se odločila, ker sem za šolanje v srednji šoli potrebovala drugi dom, ki bi mi zagotovil uspešno šolanje. Da pa bi pridno in uspešno zaključila šolo so v dijaškem domu učne ure, ki omogočajo nam dijakom, da svoj čas namenimo tudi šoli. Učne ure se mi zdijo pozitivna stvar, saj s tem izkoristim svoj čas in ga namenim šoli.

Neva Merčnik, 2. letnik, BTŠ

Kdo sem? Kam grem? Čemu živim? Kako prižgati iskrice v očeh prijatelja? Kako z ljubeznijo objeti sočloveka? 
Odgovore na vsa ta vprašanja dobim na naših večernih srečanjih in ravno zato so mi zelo pri srcu. Imamo jih vsak večer ob 21.00. Dogovarjamo se o stvareh, ki potekajo v dijaškem domu, pojemo, gledamo filme, praznujemo rojstne dneve, se družimo in se imamo lepo.
Namen naših srečanj je, da se povezujemo, znamo prisluhniti drug drugemu in se nasmejemo do solz.

Nastja Borko, 2. letnik, ŠgAMS

V življenju so izredno pomembni dobri medsebojni odnosi, zato sem srečna, da sem v takšnem dijaškem domu, kjer se prav za to trudijo.
Res je včasih težko pogledati izza ekrana, vendar je z vsakim pogledom naš dan lepši. Vsak po svoje se trudimo, da čim več časa preživimo v družbi prijateljev, pa naj bo to tako, da poprimemo za kitaro ter pojemo, se igramo družabne igre ali pa se preprosto pogovarjamo. Dolgčas nam zagotovo ni. Če pa kdaj prijatelji nimajo časa, so tudi vzgojitelji venomer pripravljeni na pogovor ali kakšno igro. Zato mi je naš dijaški dom še posebej pri srcu.

Larisa Krajnc, 2. letnik, ŠgAMS

Ko sem prišel v dijaški dom, nisem vedel, kaj naj pričakujem. Bal sem se, da se morda ne bom vključil v družbo. A bilo je daleč od tega. V dijaškem domu namreč hitro najdeš nekoga, s katerim lahko deliš svoja doživetja. Tudi sam sem sem spoznal nove prijatelje, s katerimi preživim veliko časa odličnega druženja. Tudi vzgojitelji pripomorejo k boljšemu vzdušju v domu. Vodijo nas in nas usmerjajo, da bi nam bilo lažje. Še posebej lepo pa je, da se ne učimo le iz učbenikov, ampak tudi drug od drugega. Tako smo skupaj marsikaj doživeli. Pri tem so nam pomagale razne aktivnosti, ki jih imamo v dijaškem domu. Od športnih aktivnosti, raznolikih delavnic in vse do taborov. Hitro vidiš tudi, da ti je veliko ljudi pripravljenih pomagati, tako pri šolskih kot tudi osebnih težavah. Dijaški dom ti pomaga tudi lažje sprejemati odgovornosti za svoje odločitve in dejanja. Prav tako pa si preko zanimivih debat in razprav po vzgojnih skupinah nabereš veliko znanj, s katerimi lahko tudi osebno dozoriš.

Domen Kotolenko, nekdanji dijak

Lahko ga opišem s tremi besedami: pomoč, sreča in ljubezen. Ker smo med seboj zelo povezani in sklepamo prijateljstva, si med seboj veliko pomagamo in se imamo radi. Naši vzgojitelji so pa tudi zelo prijetne in odprte osebe in če imaš težave, si vedno vzamejo čas zate in ti pomagajo. Seveda je pa še ostala sreča. To najdeš v krajšem obdobju bivanja v dijaškem domu, saj se moraš navaditi na novo okolje bivanja, zato mogoče na začetku vidiš samo slabe stvari našega doma, a ko začneš skozi čas iskati pozitivne stvari, odkriješ, da ima naš dijaški dom veliko prednosti in da je slabosti zelo malo. Odkriješ tudi svoje potenciale in dijaški dom te pri tem vedno podpira, zato se šele čez čas zaveš kako si srečen, da si lahko del tega velikega srca, našega dijaškega doma. Tudi jaz sem vesel, da sem lahko del njega in vem tudi, da je bil naš dijaški dom zame prava izbira.

Urban Pfeiler, 3.a, ŠgAMS 5.2.2015

Back to top