Slovenščina (Slovenia)

priprava na podnebni protest 2V marcu 2019 smo izvedli tri uspešne dogodke. Prvi je podnebni protest, pri katerem so med drugim sodelovali tudi dijaki in dijakinje, ki so vključeni v projekt Eu'r'aquatic. Za protest so pripravili nekaj zanimivih plakatov, ki so sedaj na ogled v šoli. 

 
Naslednji dogodek smo organizirali 22. marca, na svetovni dan voda. V okviru Erasmus+ projekta »Eu'r'aquatic« smo razpisali fotografski natečaj na temo »Voda«.
Otvoritev razstave izbranih fotografij je bila 22. marca na Svetovni dan voda. Na razstavi, ki je na ogled v tretjem nadstropju naše gimnazije, razstavlja 10 dijakinj in dijakov: Ana Kovačevič, Ana Steinbacher, Jakob Podjavoršek, Miha Rošker, Nik Jakopin, Sergeja Urnaut, Mark Anton Ramšak, Julijan Grajfoner, Vidjan Dinevski, Luka Ferlež. Vsi so prejeli simbolično nagrado: stekleničko za vodo.

 

DSC 1419   DSC 1421  DSC 1433stekleničkaTretja akcija, ki smo jo izpeljali v marcu, pa je bila odprava plastičnih lončkov in pitnikov na naši šoli. Ob tem smo v okrožnici zapisali sledeče:
stekleničke»15 milijonov otrok na leto v povprečju umre zaradi bolezni oporečnih vod. Na srečo niste med njimi. Ste pa med tistimi, ki lahko uživate del 2,5% pitne vode na svetu, ki nam je trenutno še na voljo. Žal pa tudi ta voda postaja vedno bolj onesnažena. K temu ne pripomorejo le velike korporacije, ki v naša vodovja letno odvržejo 14 milijard ton plastike, ampak tudi mi.
V našem zavodu mesečno uporabimo 6000 plastičnih kozarčkov, kar letno stane preko 650 evrov. Tukaj so še stroški za vzdrževanje pitnikov, ki na letni ravni znašajo 1800 evrov. Tako so skupni stroški na leto približno 2500 evrov. Prav zato smo člani projekta EU'R'AQUATIC vodstvu šole predlagali, da bi na šoli ukinili te okolju neprijazne in po vrhu še drage nesmisle. Dosegli smo, da se s tem petkom, 22. marcem, na svetovni dan voda, v vseh nadstropjih ukinjajo plastični lončki in pitniki.
Vzpodbujamo uporabo stekleničk, ki so okolju bolj prijazne. Pripravili smo stekleničke z logom naše šole in projekta EU'R'AQUATIC, ki jih boste lahko naročili od naslednjega tedna dalje. Sofinancirane bodo s prihranjenim denarjem od odprave lončkov in pitnikov. Predstavili jih bomo po razredih in na razstavi fotografij, ki bo ta petek 22. marca, ob 11.45 v tretjem nadstropju. Vljudno vabljeni!


Vsi uporabljamo isti zrak, zemljo in vodo, ki se zadnje čase zaradi našega delovanja spreminjajo. Vprašanje pa je, se lahko tudi mi?”

koordinator projekta: Marko Grobler, prof.

 

logo eu r aquatic

EU flag Erasmus vect POS       

S šolskim letom 2018/19 smo ponovno vključeni v Eramus+ program in sicer z novim dvoletnim mednarodnim projektom, ki smo ga poimenovali Eu'r'aquatic. Kot že ime pove, je osrednja tema projekta voda. Vse aktivnosti projekta bodo povezane z njo, od analize vode do njene uporabnosti, od ozaveščanja okolice o pomenu ohranjanja čiste vode z organizacijo različnih dogodkov, predavanj, delavnic, do objave letakov, brošur in člankov v spletnem časopisu. Seveda se najbolj veselimo mednarodnih srečanj, kjer bomo izkušnje, znanja in ideje delili z našimi partnerskimi šolami iz Avstrije, Irske, Romunije in Švedske.

Marko Grobler, prof.

Ybbs dec2018

                                               1. delovno srečanje učiteljev v Ybbsu (Avstrija), decembra 2018

sportnikom prijazno iko1

izbrani logo

mlad logo

microsoft showcase school

msdnaa

stipendijski sklad

Back to top