Slovenščina (Slovenia)

ravnatelj Škofijske gimnazije Antona Martina Slomška
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.
059 092 200
»Izobraževanje ni polnjenje praznega vedra, ampak prižiganje ognja.« (William Butler Yeats)

 

Spoštovani dijakinje in dijaki, spoštovani starši, sorodniki in znanci bodočih maturantov, spoštovani profesorice in profesorji, spoštovana direktor in rektor zavoda.

Maturantski ples je simbolni prehod iz mladosti v zgodnjo odraslost. Zgodovina šolskih plesov sega v 19. stoletje v ZDA, kot maturantski ples v sedanjem pomenu pa se je po 2. svetovni vojni razširil iz ZDA po vsem svetu.

Prepričan sem, da vsi mladeniči in mladenke, ki ste danes oblečeni v svečane obleke, ki poudarjajo vašo naravno lepoto, veste, da je ta svečanost prehoda v odraslost predvsem simbolna: vstop v odraslost zaznamuje tisti trenutek, ko si zmožen sprejemati posledice svojih dejanj in ko začneš delati dobro ne zato, ker so te tako naučili, ampak ker sam v to iskreno verjameš. Nekateri ste v ta trenutek zrelosti vstopili že pred današnjim dnem: to ste predvsem tisti, ki so vas življenjske okoliščine prisilile, da hitreje odrastete – vsakodnevna skrb za družinske člane ali sorodnike, preizkušnja težke bolezni ali boja za finančni obstanek, naporni trening, vaje ali delo, zaradi katerih je vaš vsakdan drugačen kot pri ostalih vrstnikih. Ostali boste začeli ta prehod z odhodom od doma zaradi študija, ob fantu ali dekletu, ki vas bo goreče usmerjal k temu, da zapustite svojo družino in oblikujete lasten dom, ali zaradi kakšne preizkušnje, ki pretrese notranji svet do korenin.

Skupni imenovalec prehoda v odraslost pa je spoznanje, da vse življenje rastemo. Na duhovnem, intelektualnem in ljubezenskem področju velja: kdor ne napreduje, nazaduje. Želim vam, da nikoli ne nehate rasti zaradi lagodnega življenja ali zagledanosti vase: lenoba na intelektualnem, duhovnem ali ljubezenskem področju povzroča več gorja kot vse druge zunanje krivice v družbi. Mir v družbi se začne z mirom v sebi in v odnosih z najbližjimi.

Da pot odraščanja ne bo lahka, nam sporoča tudi jutrišnji praznik, ko po cerkvenem koledarju obhajamo Svečnico in se spominjamo veselega dogodka, ko sta Jožef in Marija po judovskih dnevih očiščenja prinesla v tempelj dar in dala Bogu posvetiti sina. Starček Simeon je povedal najprej vesele besede in družino blagoslovil, na koncu pa je rekel Mariji: »Glej, tvoj sin je postavljen v padec in vstajenje mnogih v Izraelu in v znamenje, ki se mu bo nasprotovalo (…). (Lk 2,34).« Opogumljajoče besede o vstajenju, hkrati pa nobene romantike hollywoodskega tipa: Jezus je tisto znamenje svetu, ki se mu bo nasprotovalo. Tudi za osebno vero in dobro v sebi se boste morali boriti.

Pa vendar nocoj verjamem, da ste v preteklih 18 letih v svojih družinah, v različnih skupinah, v Cerkvi, med sovrstniki in nenazadnje tudi na Slomškovi gimnaziji dobili tiste temelje, ki vam bodo pomagali premagovati tudi najtežje viharje, ki vas bodo obvarovali lenobe, in ki vam bodo kazali vire notranje tolažbe, kadar boste potrebovali oporo. Ker verjamem, da ste zmožni delati nove korake in velike zgodbe, se nocoj veselim z vami in vam v imenu vseh profesorjev in ostalih zaposlenih želim, da uspešno prekrmarite zadnjih 5 napornih mesecev, opravite pot do svojega poklica, čez leta pa nas kdaj obiščete z novicami o svojih družinah ali osebnih uspehih in s kakšno zamolčano prigodo iz gimnazijskih let, za katero ravnatelj ta hip uradno še ne sme vedeti.

Mlade dame, mladi gospodje, naj vam bo ta večer v ponos nad že doseženim in v veselje nad tem, kar prinaša prihodnost!

dr. Samo Repolusk, ravnatelj

 

Spoštovani dijaki, spoštovani profesorji, spoštovani starši, spoštovani ostali obiskovalci Slomškove gimnazije in njenih spletnih strani.

Ali veste, kakšna vprašanja si je konec svojega življenja postavljal Mihail Timofejevič Kalašnikov, znameniti sovjetski konstruktor, inženir in general? Kakšen je bil resnični pogled prvega človeka v vesolju, ruskega astronavta Jurija Gagarina, na skrivnosti vesolja in kdo si je izmislil propagandne besede »o vesolju in Bogu«, ki jih Jurij Gagarin sam ni nikoli izrekel? Na katerih temeljih gradi svojo sedanjo glasbeno in igralsko kariero ameriški pevec Alice Cooper, znan kot ustvarjalec heavy metala in shock rocka? Zakaj je dr. Francis Collins, ameriški zdravnik in genetik ter nekdanji vodja enega največjih mednarodnih znanstvenih projektov Human Genome Project, v začetku 21. stoletja eden največjih zagovornikov notranje skladnosti med znanostjo in vere? In nenazadnje, zakaj kristjani ostajamo kristjani kljub stranpotem, ki jih ubirajo posamezni cerkveni možje ali pa laiki?

Obstaja mnogo vprašanj, ki vznemirjajo človeškega duha in so vredna velikih naporov iskanja odgovorov nanje – tudi preko okvirjev šolskega izobraževanja in preko meja domače skupnosti ... Profesorji Slomškove gimnazije vam želimo, da se ne prenehate spraševati »Zakaj?«, »Kdo?«, »Kako?«, »Kdaj?«, »Ali res?«, poleg tega pa tudi »Kaj doživljaš?«, »Ali je to pravično?«, »Ali lahko kaj spremenim?« … Želimo vam, da postanete neodvisni, radovedni in ustvarjalni posamezniki, ki pa zmorejo poleg tega presegati narcisoidno zagledanost v popek lastnega samouresničenja in videti tudi drugega, ki zmorejo hladno pravičnost in logiko presegati z ljubeznijo.

dr. Samo Repolusk, ravnatelj

sportnikom prijazno iko1

izbrani logo

mlad logo

microsoft showcase school

msdnaa

stipendijski sklad

Back to top