Vrednote slovenske osamosvojitve

V ponedeljek, 26. 11. 2018, smo zgodovinarji naše šole prvič organizirali skupni zgodovinski popoldan s profesorico in dijaki Prve gimnazije v Mariboru. Povezalo nas je zanimanje za osamosvojitvene dogodke, ki so se odvijali v Mariboru in širši okolici. Dijakom so se pridružili tudi gostje, ki so kot priče in aktivni udeleženci predstavili svoje spomine  in poglede na osamosvojitvene čase. V veliko veselje in spodbudo nam je, da so dijaki z zanimanjem prisluhnili pričevanjem in tako poglobili zavest pripadnosti domovini in njenim ljudem. Zahvala gre tudi Združenju za vrednote slovenske osamosvojitve za vsakoletno sodelovanje pri izvedbi zgodovinskega popoldneva.

mag. Damjana Krivec Čarman, prof.

Domoljubje

V petek, 18. in soboto, 19. novembra, se je na šoli odvijal drugi zgodovinski tabor. Ob letošnjem 25. jubileju samostojne Slovenije je bil ponovno posvečen osamosvojitvenim dogodkom. Za začetek nas je prof. Čarman popeljala v čase naše osamosvojitve. Po odmoru za kosilo nas je že pričakal naš prvi gost, g. Aleš Hojs, ki nam je podrobneje predstavil dogodke pred in med osamosvojitvijo. Po končanem predavanju je eno skupino pričakala druga gostja, ga. Mojca Škrinjar, ki je z nami delila izkušnjo osamosvojitvenih časov, druga skupina pa si je ogledala dokumentarni film, ki je nazorno prikazoval delovanje JLA v Jugoslaviji in ob koncu njenega obstoja. Po končanih aktivnostih nas je čakal sprostitveni nočni pohod na Kalvarijo. Po večerji smo si na pobudo dijakov ogledali še en film z naslovom Huston, imamo problem. Film je pričal o jugoslovanskem vesoljskem programu in tragični življenjski zgodbi enega izmed inženirjev, ki so pri njem sodelovali. Sledilo je prenočevanje na šoli.

Po dobrem spancu in zajtrku smo pričakali našega zadnjega gosta, g. Franca Breznika, ki nam je natančneje pojasnil dogodke, ki so se odvijali med osamosvojitveno vojno na območju Maribora. Da bi pa te dogodke boljše razumeli, smo se z avtobusom odpravili v obrambni dom v Pekrah, v katerem je prišlo do prvih konfliktov med obema vojskama. Spoznali smo oborožitev takratne slovenske vojske in bili opozorjeni na njeno etično ravnanje v času vojaških spopadov. Po končanem ogledu smo se zapeljali še mimo mesta, kjer je padla prva civilna žrtev v vojni. Prejeli smo veliko novega znanja, domov pa odšli tudi z lepo izkušnjo našega druženja.

Larisa Bedrač, 2. cHojsMojcaBreznik