Spoštovani dijaki, spoštovani profesorji, spoštovani starši, spoštovani ostali obiskovalci Slomškove gimnazije in njenih spletnih strani.

Ali veste, kakšna vprašanja si je konec svojega življenja postavljal Mihail Timofejevič Kalašnikov, znameniti sovjetski konstruktor, inženir in general? Kakšen je bil resnični pogled prvega človeka v vesolju, ruskega astronavta Jurija Gagarina, na skrivnosti vesolja in kdo si je izmislil propagandne besede »o vesolju in Bogu«, ki jih Jurij Gagarin sam ni nikoli izrekel? Na katerih temeljih gradi svojo sedanjo glasbeno in igralsko kariero ameriški pevec Alice Cooper, znan kot ustvarjalec heavy metala in shock rocka? Zakaj je dr. Francis Collins, ameriški zdravnik in genetik ter nekdanji vodja enega največjih mednarodnih znanstvenih projektov Human Genome Project, v začetku 21. stoletja eden največjih zagovornikov notranje skladnosti med znanostjo in vere? In nenazadnje, zakaj kristjani ostajamo kristjani kljub stranpotem, ki jih ubirajo posamezni cerkveni možje ali pa laiki?

Obstaja mnogo vprašanj, ki vznemirjajo človeškega duha in so vredna velikih naporov iskanja odgovorov nanje – tudi preko okvirjev šolskega izobraževanja in preko meja domače skupnosti ... Profesorji Slomškove gimnazije vam želimo, da se ne prenehate spraševati »Zakaj?«, »Kdo?«, »Kako?«, »Kdaj?«, »Ali res?«, poleg tega pa tudi »Kaj doživljaš?«, »Ali je to pravično?«, »Ali lahko kaj spremenim?« … Želimo vam, da postanete neodvisni, radovedni in ustvarjalni posamezniki, ki pa zmorejo poleg tega presegati narcisoidno zagledanost v popek lastnega samouresničenja in videti tudi drugega, ki zmorejo hladno pravičnost in logiko presegati z ljubeznijo.

dr. Samo Repolusk, ravnatelj