Spoštovani maturantje, danes smo zbrani tukaj, na tej svečani slovesnosti, da proslavimo vaš izjemni dosežek - uspešno opravljeno maturo. S ponosom v srcu vas pozdravljam in se vam zahvaljujem za vaš trud, predanost in vztrajnost v teh štirih zahtevnih letih. Današnji dan je mejnik v vašem življenju, saj predstavlja prelomnico med koncem enega poglavja in začetkom novega. Povsem razumljivo je, da imate morda mešane občutke navdušenja, veselja, pa tudi zaskrbljenosti glede prihodnosti. A bodite prepričani, da je prihodnost vaša, da so priložnosti neomejene in da imate moč, da dosežete vse, kar si zastavite.

V teh letih ste se naučili veliko več kot zgolj snovi iz učbenikov. Naučili ste se vztrajnosti, samodiscipline, sodelovanja in obvladovanja izzivov. Spomnite se trenutkov, ko ste se znašli pred težko nalogo, ki se vam je zdela nepremostljiva. Vendar ste vzeli zalet, se podali v neznano in na koncu premagali vsako oviro, ki se je postavila na vaši poti. Tako kot takrat ste pripravljeni na vse, kar vam prihodnost prinaša.

Zdaj, ko ste maturanti, se odpravljate na novo pot, polno možnosti, izbire in odločitev. To je čas, ko boste morali razmisliti o tem, kakšne ljudi želite postati in kakšen svet želite soustvarjati. Vzemite si čas za razmislek o svojih strasteh, talentih in vrednotah. Poiščite svoj smisel, ki vas bo gnal naprej v vseh vaših prizadevanjih.

Ne bojte se tvegati in si postavljati visoke cilje. Vse, kar je vredno doseči, zahteva pogum, odločnost in predanost. Neuspehi so le priložnost za učenje, ovire so le preizkušnje, ki jih morate premagati. Pomembno je, da verjamete vase in da si zaupate. Ne dovolite, da dvomi ali strahovi zadržujejo vašo pot. Vaša prihodnost je odvisna od vaše odločnosti, da se podate na nepoznano in sprejmete izzive, ki vam jih življenje ponuja.

Poleg tega pa ne pozabite na pomen medsebojnega spoštovanja, empatije in sočutja. Svoboda je čudovita, a šele takrat, ko jo znamo deliti z drugimi. Bodite odprti za nove ideje, kulture, poglede na svet. Sprejmite raznolikost in se učite od drugih, saj le tako lahko rastete in se razvijate kot posamezniki.

Na koncu želim poudariti, da ste sami ustvarjalci svoje prihodnosti. Ne glede na to, kakšne sanje imate, katero pot izberete ali kako visoko ciljate, verjemite vase in si drznite slediti svojim strastem. Ne pustite, da vam kdorkoli ali karkoli vzame vero vase. Svet potrebuje vaše talente in ideje. Prepričan sem, da boste s svojim znanjem, vizijo in vztrajnostjo spreminjali svet na bolje. Želim vam vso srečo in obilo navdiha pri ustvarjanju vaše prihodnosti.

 

Spoštovane maturantke in maturanti, to, kar sem vam pravkar prebral, je sestavila umetna inteligenca Chat GPT v približno 30 sekundah po mojih kratkih navodilih, kakšen govor želim imeti. Da ne bo pomote: podpišem se pod večino prej izrečenih besed, ki so iskrena spodbuda za vaše življenje, a se mi zdi ob tej izkušnji povedati še nekaj misli.

Odhajate v popolnoma novo delovno okolje in paradigmo dela, kot je ni doživela nobena generacija pred vami. Sprememba, ki je na vidiku, je tako prelomna, kot je bila vpeljava parnega stroja v industrijo, s to razliko, da se bo naša družba zaradi UI preobrazila veliko hitreje. Spremembe bodo slej ko prej vplivale tako na pričakovane kompetence v službah, kot tudi na izobraževalne sisteme. Matura, kot jo poznamo danes, kjer se ji klanja in podreja celoten izobraževalni proces in miselnost učiteljev – pa če si to priznamo ali ne, bo na veliki prevetritvi: pa ne njena perfekcionistična tehnična izvedba, ki je morda v samem svetovnem vrhu, ampak njena temeljna vsebina in smisel.

Ko bomo lahko s pomočjo majhnih slušalk sinhrono razumeli vsakega govorca kjerkoli po svetu in mu v svojem domačem jeziku tudi mirno odgovarjali, ko bomo lahko poskenirali skoraj vsak klasični matematični problem in nam telefon ne bo predstavil le rešitve, ampak tudi postopek do nje (morda celo več kot zgolj enega), ko bo računalnik učinkoviteje kot ljudje naredil poslovno strategijo podjetja na podlagi množice parametrov, ki smo jih do nedavnega načrtno zanemarili ali zaokrožili, ko bo umetna inteligenca boljša od človeka na večini področij množične obdelave podatkov, analiz, sintez in izdelave učinkovitih sklepov in strategij, ter celo pri posnemanju gibanja, čustvovanja in kreiranja nikoli udejanjenih spominov, bo nastopil prelomni trenutek za človeštvo:

  1. Takrat lahko nastopi čisto tehnicistična družba, kjer bo človek postal popredmeten objekt interesov skritih odločevalcev in upravljalcev naših življenj, kjer se bomo odpovedali svobodi in ustvarjalnosti na račun komodnosti in navideznega miru, ta pot pa se zagotovo ne bo končala v miru in blaginji.
  2. Lahko pa zaradi večstranske superiornosti naprav in algoritmov z umetno inteligenco nastopi trenutek refleksije in prenove človeštva: trenutek, ko se bo človek začel spraševati, v čem je še sploh drugačen, koristen in dragocen, kakšen je njegov smisel bivanja in ustvarjanja. Takšno samospraševanje lahko prinese novo duhovno prerojenje. Papež Janez Pavel II. je nekoč ob zavedanju pasti potrošniške in do življenja zaprte družbe preroško dejal: »21. stoletje bo duhovno, ali pa ga ne bo.

Zaradi vsega naštetega verjamem, da bo dejstvo, da ste končali šolanje na Škofijski gimnaziji Antona Martina Slomška – katere glavni cilj in identiteta nista zgolj konkuriranje ostalim šolam pri uspehih na maturi in na tekmovanjih (čeprav nam tudi to uspeva), ampak postavljanje pomembnih vprašanj o življenju, da vam bo to dejstvo v času prihodnjih razpotij v pomoč, da boste dali svoj prispevek temu svetu, svojim družinam in osmišljanju lastnega življenja. Ne bojte se in ne vdajte se, četudi boste kdaj klecnili, četudi je komu danes uspelo manj, kot je pričakoval. Spomnite se, da res pomembne stvari presegajo zgolj merljive podatke o tem ali onem vidiku vaših zmožnosti – vredni ste več od številk, ki vam jih kdorkoli pripisuje! Moja sošolka Danijela, ki je danes sestra salezijanka, mi je v 4. letniku gimnazije povedala misel, ki mi je bila v oporo celo življenje: »Ko ti bo hudo ali celo videti brezizhodno, se vprašaj samo, kaj je ta trenutek proti večnosti.« Večnosti z malo in Večnosti z veliko začetnico.

Napisal Samo Repolusk. Hvala.

 

Podelitev spriceval 2