za splet Dunaj

V četrtek, 21. 9. 2017, smo se dijaki 2. a, b in 2. c podali na ekskurzijo na Dunaj. Polni pričakovanj po novih doživetjih smo ob sedmi uri odrinili izpred Račjega dvora. Svojo pot smo začeli z glasbo. Dijak 2. c nam je popestril jutro z igranjem na harmoniko, ki ji je sledila tudi jutranja misel. Po kar dolgi, a ne dolgočasni vožnji je sledil prvi ogled - dvorec Belvedere. Občudovali smo bogato zgodovinsko zgradbo, posebno pozornost pa smo posvetili Klimtovemu poljubu. Po ogledu smo se sprehodili do Karlove cerkve in ostali v stiku z zgodovino.
Popoldan smo obiskali Naravoslovni muzej, kjer smo videli willendorfsko Venero in številna druga naravoslovna čudesa. Zvečer nas je v don Boskovi hiši čakala okusna večerja. Po večerji smo se porazdelili po sobah, a ne za dolgo, saj so nam naši animatorji pripravili zabavni večer, na katerem ni manjkalo smeha.
Naslednji dan smo se zjutraj odpravili na ogled dvorca Schönbrunn in težko pričakovanega živalskega vrta. Nato nas je avtobus odpeljal do umetnostno-zgodovinskega muzeja, kjer smo se utrujeni še posebej razveselili udobnih sedežev, s katerih smo lahko sede opazovali umetnine.
Dunaj je bil in je še zmeraj prestolnica glasbe. Z glasbo smo začeli že našo ekskurzijo. Na avtobusu smo poslušali znane skladbe izvrstnih dunajskih skladateljev. Da bi dunajsko glasbo še bolj začutili, smo se odpravili tudi v Hišo glasbe. Tam smo se razdelili v manjše skupine in se radovedni odpravili na ogled. V prvem nadstropju smo si lahko ogledali posnetek koncerta Dunajskih filharmonikov. V tretjem nadstropju se je lahko vsak preizkusil v dirigiranju slavnim filharmonikom. Nadobudnim dirigentom in dirigentkam smo se od srca nasmejali. Po končanem ogledu smo si zaradi utrujenosti želeli samo še tople postelje.
Zadnji dan smo si ogledali znamenito cerkev svetega Štefana. Sprehodili smo se mimo Zacherlove hiše in si ogledali kapucinske grobnice, kjer počivajo plemeniti Habsburžani. Naša zadnja postaja je bila še barvita in razgibana Hundertwasserjeva hiša.
Tako smo polni novih vtisov in doživetij zaključili naše 3-dnevno odkrivanje habsburške prestolnice .

Zapisale: Anja Lorber, Anamarija Pušnik, Katarina Renčelj