lisicaMaskota 1. a (dec. 2017): lisica

Dobro se prilagodi na zelo različne življenjske pogoje in je najbolj razširjena žival. Naseljuje predele Evrope, Severne Amerike, Severne Afrike in večjega dela Azije. 1890 so jo naselili tudi v Avstralijo. V Sloveniji jo najdemo od morske obale pa do Prekmurja. V gorah živi do gozdne meje ali celo do 2500m. Naseljuje številna različna življenjska okolja: gozdove, parke, grmovja…

Zelo pogosto se zadržuje v bližini človeških naselij, tudi ob velikih mestih. Je zelo spretna in hitra žival. Čeprav je na nizkih nogah, urno teče in dela 3-4 metre dolge skoke, skoči pa do dva metra visoko. Je tudi dokaj dobra plavalka, po položnejših deblih lahko tudi pleza. Poleg voha ima izvrsten sluh in lahko sliši cviljenje miši na razdalji 100 metrov. Okrog hodi v glavnem ponoči. Ima zelo raznolike prehranske navade in poje praktično vse, kar ima na razpolago: ode majhnih sesalcev, žuželk, plazilcev, ptic, ličink majskih hroščev do mrhovine, jagod,... Živi posamezno, redkeje v manjši skupini, in sicer v tleh. Do svojega bivališča si izkoplje več izhodov. Njeni naravni sovražniki so volk, ris in orel. Sicer pa je to zelo teritorialna žival. Pot te pametne živali je vedno cik-cakasta, smer pa vsako noč drugačna.

Je pogosta žival v basnih in pripovedkah številnih ljudstev. V njih nastopa kot zvita žival in je poimenovana kot zvitorepka.

razredničarka: Manica Medved, prof.

 

vevericaMaskota 1. b (dec. 2017): veverica

Veverice smo včasih občudovali le v naravi ali v parkih, sedaj jih lahko občudujemo tudi v 1. b.

Gre za izjemno lepe in košate glodavce, ki veljajo za prijazna, zaupljiva in družabna bitja. Obstaja več vrst in tudi več barv veveric. Njen zimski kožuh je debelejši, temnejši in bolj siv. Je izredno živahna, spretna in iznajdljiva. Tako ji rep pri plezanju in skakanju pomaga pri ravnotežju, ponoči pa se z njim pokrije in ohranja toploto telesa. Ob pogledu nanje se morda zdi, da brezglavo tekajo sem ter tja, vendar so pridne, saj skrbijo za svoj dom ali pa iščejo hrano. Hrano, ki je ne morejo pojesti, zakopljejo ali skrijejo kam na varno. Je pa res, da včasih zaradi svoje pozabljivosti hrane ne najdejo več…

Veverica je tudi priljubljen hišni ljubljenček (kanadske veverice (chipmunk) in veverica mošnjičarka). Le-te se včasih vedejo podobno hišnim mačkam in delajo to, kar se jim zahoče. Potrebujejo pa kvalitetno hrano, veliko vode in dovolj prostorno kletko, po kateri se lahko gibajo. V kletki mora biti tudi zavetišče, kamor se lahko zatečejo in je zgolj njihovo ozemlje. Veverice, zlasti kanadske veverice, so zelo rade v središču pozornosti, zato od svojih lastnikov zahtevajo veliko ukvarjanja in interakcije.

Drage veveričke, verjetno ste se prepoznale v teh opisih. Želim vam, da bi v gimnazijskih letih ohranile svojo živahnost in radovednost, svojo energijo pa znale pametno razporediti. Na koncu pa pomislite na veverico iz znanega filma Ledena doba. Res se smejimo njenim norčijam, vendar s svojim vztrajnim iskanjem želoda premika celo celine.

razredničarka: Bojana Panevski, prof.

 

pajekMaskota 1. c (dec. 2017): pajek

Ta žival res ni najbolj priljubljen hišni ljubljenček, je pa ena od najbolj pogostih v naših domovih. Obstaja veliko različnih vrst pajkov in tako je tudi v 1. c – so številčni in raznovrstni.

V ljudski razlagi je pajek poziv k marljivosti in prinaša srečo v hišo ter posel.

Razredničarki sva izbrali pajka, da bi dijake opominjal, kako lahko s pridnostjo veliko dosežejo. V razredu so že spletli mrežo medsebojnih odnosov in želiva, da se ne bi pretrgala.

Z mrežo, ki jo plete pajek, lahko najdemo povezavo tudi s kreativnostjo, ki je v tem razredu zagotovo ne manjka. V dijakih naj zmeraj prebuja ustvarjalnost in vztrajnost, da bodo sledili svojim idejam.

Kot pajki mrežo naj »cejeki« spretno tkejo svojo usodo in se učijo od njih, kako v mrežo ujeti to, kar tisti hip najbolj potrebujejo.

razredničarki: Urška Koren, prof. in Bernardka Radej, prof.