riba

Maskota 1. a (dec. 2016): ribica

V akvariju 1. a plavajo zelo raznolike, pisane, razigrane, živahne, umirjene.... ribice.

Včasih so zelo tihe (bližina table ni ravno njihovo okolje, kjer bi se najbolje počutile, in tam se včasih pokaže, kako dihajo na škrge), spet drugič zelo zgovorne (v okolju drugih ribic, kadar ne čutijo nevarnosti »morskega psa«).

Kadar jim ni kaj po volji, postanejo tudi zlate ribice in izgubijo spomin, ampak kaj kmalu spet obudijo spomin in najdejo koordinate ter spet zaplavajo. Nenazadnje je voda njihovo okolje, kjer se znajdejo. Tudi zato jih mora razredničarka večkrat vreči v vodo.

Kakorkoli že, želim jim, da bodo zdravi kot ribe, »modri« kot tale ribon, ki sem jim ga izbrala za njihovo maskoto, da se bodo znali prepustiti pozitivnim tokovom življenja in bodo znali presoditi, kdaj je potrebno spremeniti smer in zaplavati v druge, bolj čiste vode.

razredničarka Mojca Tomšič, prof.

 

metuljMaskota 1. b (dec. 2016): metulj

Nagajivi, simpatični, pisani. So dnevna vrsta in zelo prijazni. Ko zaprejo krila, je njihova oblika podobna črki B.

razredničarka Mojca Kelbič Đajić, prof.

 

 

 

 

 

 

 

povodni konjMaskota 1. c (dec. 2016): povodni konj

Povodni konj je res nenavadna žival, zlasti ko se giblje na kopnem in se zdi, da njegove kratke in šibke noge le po čudežu prenašajo težo izjemno zajetnega valjastega telesa. Čeprav ni dober plavalec, večino časa delno preživi v vodi, kjer se odlično počuti. Tudi letošnji 1. c je zelo nenavaden razred. V učilnici, kjer preživijo večino časa, se odlično počutijo, kljub temu da v učenju včasih malo popustijo.

Povodni konj je zelo pomemben za rečni ekosistem, kajti ko hodi po dnu, »orje« blato in mulj ter tako pospešuje obnavljanje rečnega dna. Tudi 1. c je zelo pomemben del šolskega ekosistema. Brez njihovega doprinosa bi bili odmori v 2. nadstropju sila dolgočasni.

Povodni konji so pogumni in pazljivi. 1. c pogumno klepeta in pazljivo prepisuje domače naloge.

V hladnih večernih in nočnih urah se povodni konji po ustaljenih in dobro videnih poteh odpravijo prehranjevat. Tudi 1. c zaživi šele v večernih urah, vendar se nezdravo prehranjuje kar v svojih sobah.

razredničarka Monika Walter, prof.

 

surikateMaskota 1. d (dec. 2016): surikata 

Zakaj sem vam izbrala za maskoto surikate?

* Surikate v naravi živijo v krdelu, ki obsega okoli 30 živali. Tam se počutijo dobro in varno, saj pazijo ena na drugo in se opozarjajo na nevarnosti. No, skoraj tako kot vi v razredu! Ne vem, če učitelji predstavljamo nevarnost za vas, a vsekakor se znate opozarjati – in pri tem ubirate (na srečo) še veliko modernejše poti kot surikate. One namreč uporabljajo celo vrsto ščebetanja, cviljenja in renčanja, vsak glas pa pomeni nekaj drugega.

* Surikate vse po vrsti z gorečim kopanjem dajejo vtis, da v Kalahariju iščejo skriti zaklad, vsake toliko pa se postavijo v svoj znameniti položaj z dvignjenimi sprednjimi tačkami. Tudi vi se znate včasih potuhniti v kak rov, a na srečo vas še pogosteje vidim »z dvignjenimi tačkami«. Izvrstno kopanje rovov pa naj raje postane metafora za vaše osvajanje znanja.

* Odporne so na nekatere strupe, saj lahko napadajo celo škorpijone in strupene kače. Upam, da boste tudi vi tako trmasto in uspešno premagovali neprijetne izzive.

* Inovativci ste in tudi v šoli boste komunicirali preko več kanalov. Tudi zato sem vam za maskoto izbrala surikate, saj tako spretno sporazumevanje obvlada samo še nekaj živali, kot so ptice, delfini, šimpanzi in ne nazadnje ljudje.

* Verjetno najslavnejši predstavnik njihove vrste je Timon, lik iz filma Levji kralj. No, Timona pa že tako imamo.

* Krdelo surikat preživi samo, če drži skupaj. Ne pozabite tega!

razredničarka Alenka Bratuša, prof.