kengoru2Maskota 1. a:  kenguru

Dijakinje in dijaki 1. a, vaša maskota je v naravi visoka, hitra in težka žival. Prehranjuje se od zore do mraka, torej je lačna podobno kot vi. Le da ne išče keksov in čokolade, temveč smuka liste in se zadovolji z različnimi vrstami trave in vejicami grmovja. Je odličen skakalec, čeprav vi na srečo skačete bolj po šolskih hodnikih in ne 10 metrov v daljino ter 3 metre v višino kot vaša maskota, ki pri teh podvigih kot krmilo in sredstvo za ravnotežje uporablja svoj mišičasti rep. Skače samo po dveh nogah in se vedno lahko premika le naprej, nikoli nazaj. Je tako cenjena žival, da je v eni od svetovnih držav upodobljena v grbu in na kovancih.

Spada med posebno vrsto sesalcev, pri katerih se zarodek ne razvija in hrani v materinem telesu, temveč se mladič skoti že zelo zgodaj, ko je velik le 3 cm in tehta le 1 g. Nato najde mehko zavetje v materini kožni vreči na spodnjem delu trebuha, kjer preživi vsaj še 8 mesecev. Tam je na varnem, kot se vi počutite varni v 1. a razredu in pri razrednih urah, kje drugje pa nekateri občasno še nekoliko plašno kukate naokoli. Nič hudega, saj še niste dolgo na gimnaziji.

Zdaj ste že ugotovili, da boste odslej kengurujke in kenguruji. Dokazali ste, da znate poskrbeti drug za drugega, da si radi pomagate ter potrpežljivo počakate na šibkejše in počasnejše, tudi če je to na račun vašega prostega časa. Vesela sem, ker gledate naprej, tako kot kenguru, od katerega se lahko še česa naučite. Če vam kar koli preprečuje, da bi uresničili svoje želje in cilje, opazujte kenguruja in kakor on, lahko ovire včasih preprosto preskočite.

Danes so kenguruji zaščiteni kot ogrožena vrsta, saj v naravnem okolju živijo le 4-8 let. Želim vam, da bi se na naši gimnaziji počutili tako naravno in bi v štirih letih toliko odrasli, da bi po izteku tega časa lahko zadovoljno in samozavestno odskakljali v svet.

razredničarka mag. Milanka Sobočan, prof.

 

piki jakob1Maskota 1. b:  medvedek Piki Jakob

Ko ste v mesecu septembru prestopili šolski prag, ste bili videti plašni, kot je plašna vaša maskota. Potem ste previdno spoznavali novo okolje in previdnost odlikuje tudi izbrano maskoto. Počasi ste postali strpni do novih sošolcev. In tudi maskota, če je sita, je strpna do tekmecev. Kot vi ne mara presenečenj, je pa morda bolj radovedna kakor ste vi. Tudi ne vem, ali ste vi tako vsejedi, kot je ona. Vsekakor je aktivna podnevi in ponoči – ste ji kaj podobni? Odlično pleza, plava in teče tudi do 50 km/h. Jo dosegate ali celo presegate? Ima majhne oči in okrogle kosmate uhlje. In čeprav ji strokovnjaki pravijo Ursus arctos, vaša maskota ne živi v gozdu ali živalskem vrtu, temveč na polici za igrače. Ima svoje ime in priimek, njen učitelj pa je fantek.

Kaj je torej vaša razredna maskota?

Nihče drug kot Piki Jakob, znameniti plišasti medvedek, o katerem nam je celo vrsto zgodb napisal Kajetan Kovič v knjigi Moj prijatelj Piki Jakob. Naj bo tudi vaš prijatelj vsa leta na gimnaziji.

razredničarka Vlasta Praprotnik, prof.

 

muca1Maskota 1. c: Muca Copatarica

Prva lastnost, ki odlikuje živalco, od danes sopotnico in zaščitnico 1. c, je odločnost na vseh področjih. Nedvoumno jo pokaže, ko hoče v življenju kaj doseči ali pa ko zakuha težave. Toda prav z odločnostjo zna po vragolijah z dodano milino v človeku vzbuditi tudi sočutje in empatijo.

Odločno se zoperstavi ukazom, z dobrim pristopom pa pri njej dosežemo prijaznost, toplino ter najdemo tolažbo. Je modra in prekanjena, včasih zavzame celo vlogo negativca .... Tudi prav - to sodi k strategijam, kako premagati težave in ugnati nasprotnika. Samosvoja je in trmasta. Kar precej počivajo te živali in so znane po nihanju v razpoloženju....zdaj sladko spijo, čez minuto se v igrivosti ali zares spremenijo v grizeče in praskajoče se zverinice, ki se lotijo zvezkov, oblačil, kavčev ali celo nas. To so MAČKE in MAČKONI.

Sopotnica 1. c pa je prav posebna, znana samo na slovenskem in ima še dve kvaliteti. Deluje vzgojno, a je hkrati izrazito pozitiven materinski lik, saj jo skrbi za otroke. Ne le, da ne bi ostali bosi, ampak tudi, da bodo ‘dobro obuti vse življenje’.

Zato vam dijaki in dijakinje 1. c, ki se odpravljate na pot iskat domovanje Muce Copatarice, skozi to simbolno potovanje odraščanja razrednika želiva, da ostanete to, kar ste. Bodite iskreni do sebe in drugih. In naj vam naša priljubljena slovenska pravljična junakinja pomaga, da se boste odločno pripravili na prihodnost … kot odgovorne mačke in mačkoni.

razrednika Andreja Vidmar, prof. in dr. Mihael Gojkošek, prof.