DELAVNICE S KONJI

Udeleženci so se na aktivnosti pobližje seznanili z nekaterimi zanimivostmi o konjih, od fiziologije in karakterja živali, do tega, kako poteka hranjenje, nega, kako se konja pripravi na ježo, katere pripomočke potrebuje jahač, kako se poskrbi za konja po ježi in druge edinstvene značilnosti o konjih.

3

MONTESSORI PROGRAM ZA OTROKE IN STARŠE

Program je v osnovi namenjen otrokom. Občasno se vključuje tudi starše z namenom, da bi bolje razumeli svojega otroka, izboljšali svoje sposobnosti in tudi tako pomagali otroku pri njegovem razvoju. Osnova za to je, v pripravljenem okolju montessori, opazovanje tega, kar otrok dela.

4

DRUŽENJE OB ČAJU IN KAVI

Udeleženci so skupaj z g. Ivanom Štuhecom prebrali knjigo patra Anselma Gruna Visoka umetnost staranja, prav tako so podrobneje pogledali in prebrali knjigo o začimbah in nekaj novih spoznanj o teh koristnih rastlinah vključili v kulinarično delavnico.

PROJEKT MEPI

Projekt MEPI vključuje vsebine, ki spodbujajo družbeno odgovornost udeležencev programa, saj kot prostovoljci prispevajo k dobrobiti lastne lokalne skupnosti. Spodbuja tudi zdrav življenjski slog in udeležbo mladih pri športu in drugih fizičnih aktivnostih ter vpliva na izboljšanje zdravja in fizičnih sposobnosti. Mladim omogoča, da razvijejo svoje talente ter spretnosti in povečajo samozavest. Spodbuja pustolovski duh in raziskovanje v okviru skupinskega potovanja ter omogoča globlje razumevanje narave in okolja. Mladim omogoča, da pridobljene izkušnje dodatno obogatijo skozi sodelovanje in bivanje z nepoznanimi osebami v neznanem okolju.

6

SREČANJE Z VDC POLŽ

Škofijska gimnazija je gostila Varstveno - delovni center Polž iz Maribora. Dijaki škofijske gimnazije  so se pomerili z uporabniki VDC Polž v športnem tekmovanju in sicer v namiznem tenisu. Ob tem ni šlo le za poznavanje veščin igranja namiznega tenisa, temveč tudi za razbijanje stereotipov in tabujev o drugačnosti. Srečanje je potekalo v sproščenem in veselem vzdušju.

ŠAHOVSKO KOMBINIRANJE IN STRATEGIJA

 Aktivnost, ki so se je udeležili dijaki in drugi    zainteresirani ljubitelji šaha, je bila namenjena razvijanju:

  •  veščin in navad šahovskega analitičnega dela, strokovnega komuniciranja in timskega dela pri šahovskem igranju in spopolnjevanju;
  •  občutka za lepoto šahovskih stvaritev;
  •  ustvarjalnosti in odlik spoznavnega sloga, posebej neodvisnega, kritičnega mišljenja, prek šahovskega igranja in spopolnjevanja;
  • samozaupanja in občutka lastne vrednosti ter uspešnosti pri šahu, ki opogumlja tudi za druga področja;
  • duševne trdnosti in pripravljenosti za čustveno neobremenjeno iskanje optimalnih rešitev tudi v zapletenih, skrajnih položajih, oziroma v pogojih časovne stiske;
  • vrednot trdega dela, zbranosti, pazljivosti in sprejemanja odgovornosti ter posledic za svoja dejanja pri šahovskem igranju in spopolnjevanju.

7

USTVARJALNA DELAVNICA Z UČENCI OŠ GUSTAV ŠILIH

V mesecu decembru je Škofijska gimnazija sodelovala z OŠ Gustav Šilih. Gimnazijci in učenci OŠ Gustav Šilih so skupaj ustvarjali in pripravljali ročno izdelane voščilnice za Božič in Novo leto. Izvedena aktivnost ima kot cilj, poleg kreativnega ustvarjanja, tudi premagovanje in razbijanje stereotipov o drugačnosti.

DNEVI ZA RADOVEDNE

Forenzika
V forenzičnem laboratoriju z laboratorijskimi metodami kot forenziki preiskujejo skrivnosten in zapleten primer. Rezultati forenzične preiskave so udeležencem v pomoč pri razrešitvi primera. 

Kakšne barve je tvoje ime? 
Organske spojine v hrani so vir energije in gradbeni material, potreben za delovanje in obnavljanje človeškega telesa. V delavnici udeleženci uporabljajo različne barvne teste, za dokazovanje organskih spojin. 

Možganski fitnes
Za vse, ki jih zanima, kako so povezani nevropsihologija, psihologija, logika in razvedrilna matematika z možganskim fitnesom … S pomočjo številskih križank, ugank, sestavljank na delavnici udeleženci aktivirajo posamezne predele v možganih in tako krepijo pozornost, spomin in hitrost reševanja problemov.

8

KREATIVNA DELAVNICA ZAMS

 Na kreativni delavnici so dijaki, učitelji in prostovoljci izdelovali angele iz bele gline.

Najprej so iz razvaljane gline naredili stožec, ki je služil kot osnova za telo angela. Nato so iz manjšega kosa gline naredili glavo in jo pritrdili na vrh stožca. Na koncu so angelu naredili še roke in ga odeli v šal in kapo.

Pred peko v glineni peči so se angeli nekaj dni sušili na zraku. Pečenemu, neglaziranemu izdelku so se do končne podobe angela dodala še lesena krila.

9

OBISK STAROSTNIKOV DOMA DANICE VOGRINEC

Gimnazijci so skupaj s profesorico Mojco Kelbič Đajić obiskali starostnike v Domu Danice Vogrinec.

Izvedena aktivnost je imela kot cilj medgeneracijsko sodelovanje in povezovanje ter ozaveščanje o starostnikih v naši družbi, hkrati pa je šlo za krepitev občutka solidarnosti do starejših pri mladi generaciji.

SEVERIN LIPOVŠEK, MAGISTER KINEZIOLOGIJE

Predavanje o zdravi prehrani in pomenu gibanja za zdravje: Na predavanju so slušatelji na preprost in razumljiv način spoznali najpomembnejše ugotovitve, znanstvena dognanja in praktične izkušnje s področja zdravega prehranjevanja in vplivom prehrane na zdravje ljudi današnjega časa. Poudarjena so bila številna napačna prepričanja, laži prehranskih lobijev in najpogostejše zmote, ki so družbeno sprejete kot zdrave, a v resnici slabo vplivajo na zdravje človeka.

10

DELAVNICA: DELAVNICO O ZELIŠČIH STA IZVEDLI VALERIJA POGLAJEN, ZELIŠČA SALVIA

Delavnica o izdelkih za osebno nego in naravno kozmetiko: Vsak udeleženec delavnice si je s pomočjo in pod vodstvom gospe Poglajen izdelali naravni dezodorant in mazilo za ustnice.

Izdelki pod imenom Zelišča Salvia so nastali iz iskanja naravnih rešitev, ki bi povezale zdravje, lepoto in naravo

 11