Graz1

 

Nekateri dijaki in dijakinje naše gimnazije smo se v začetku šolskega leta lahko vključili v mednarodni projekt, kjer je vsak dobil svojega dopisovalca iz Caritas Schule iz Gradca. Z njimi smo jeseni redno komunicirali preko pisem ali socialnih omrežij. V decembru pa smo se z vlakom odpravili k njim, da se spoznamo tudi v živo in obenem preizkusimo svoje znanje nemščine.

Ob prihodu v Gradec so nas že na železniški postaji pričakale dijakinje, ki so nas vodile do šole, kjer smo se spoznali vsak s svojim dopisovalcem. To je bilo posebno doživetje, saj si je verjetno vsak po svoje predstavljal osebo na drugi strani pisma. Prav zanimivo je izvedeti, kdo je v resnici tvoj novi prijatelj. Nato so nam graški dijaki razkazali svojo šolo, popoldne pa smo se z njimi odpravili na ogled mesta, kjer je že vladalo pravo božično vzdušje. Najprej smo si ogledali Schlossberg, ki je dokaj visoka razgledna točka, na žalost pa smo naleteli na meglen dan, zato se je celotno mesto bolj slabo videlo. Z našimi novimi avstrijskimi prijatelji smo se nato podali proti središču mesta, kjer smo imeli na voljo nekaj časa za samostojno raziskovanje mesta.

Ta izlet se mi zdi lepa izkušnja, saj smo združili prijetno s koristnim, pa tudi novonastale prijateljske vezi bomo radi obnavljali.

Lucija Koražija, 2. d

skupna

 

Dijaki ŠgAMS smo obiskali naše dobre prijatelje iz Gradca. Oni so namreč naš prelepi Maribor že videli, sedaj smo mi njim vrnili uslugo. Po dopoldanskem spoznavnem programu smo se v manjših skupinah odpravili na ogled šole, pozneje pa še mesta. Z navdušenjem so nam avstrijski prijatelji predstavili znamenitosti, mi smo pozorno poslušali. Ves čas smo se seveda pogovarjali v nemščini in s tem krepili naše jezikovne sposobnosti, vmes pa smo jih naučili kakšno slovensko besedo. Ure so v dobri družbi hitro minevale. Zvečer smo se poslovili, sedli na vlak in se odpeljali proti naši ljubi Sloveniji.

Oskar Čokl, 4. d

obisk iz Gradca

 

Obiskali so nas dijaki Caritas Schule iz Gradca. Dopoldan smo jim po skupinah razkazali Sehenswürdigkeiten in Maribor. 

Najbolj so se jim zdele zanimive cene v kavarnah ("Ist das aber billig!"). Všeč jim je bil tudi slovenski jezik in so se naučili tudi nekaj besed in fraz - Dober dan!, Hvala!, železniška postaja. Žal jim je, da se v njihovih šolah ne učijo slovenskega jezika, ker mi njih razumemo, oni pa nas ne.

Dogovorili smo se, da jim čim prej vrnemo obisk. Bis zum nächsten Mal in Graz!

(na sliki - sodelujoči dijaki 2. a in 3. d razreda z gosti)