London

"My Dad says that being a Londoner has nothing to do with where you're born...

... He says that there are people who get off a jumbo jet at Heathrow, go through immigration waving any kind of passport, hop on the tube and by the time the train's pulled into Piccadilly Circus they've become a Londoner." ( B. Aaronovitch, Moon Over Soho)

Pravi »Londončani« smo na naši šoli postali v času evropskih oddelkov. V okviru predmeta kultura in civilizacija se je izvajalcem predmeta rodila ideja, da teorijo spremenimo v prakso. Izkusiti kulturo, ki jo London tako z znamenitostmi kot ljudmi, ki so tam našli sebe in svoj novi dom, ponuja, jo primerjati z našo lastno, je bil osnovni cilj ekskurzij, ki smo jih do zdaj organizirali že velikokrat. Zdi se nam pomembno, da dijaki v soočanju z drugimi kulturami razvijajo strpnost do drugih in gradijo lastno vlogo v svetu, kjer živijo.

Povsem prvo srečanje s tem kozmopolitanskim mestom leta 2006 je bilo malce drugačno, bolj umetniško. Ambasador Slovenije v Veliki Britaniji nas je povabil v Greenwich, kjer smo v mestni hiši v okviru Slovenskih dni predstavili šolo in Slovenijo s predstavo »Famous Students In Class«. V prisotnosti vseh pomembnih ljudi, ki v tem delu Londona nekaj veljajo, smo bili ponosni na svoje delo.

Vračanje v London nadaljujemo z inovativnimi oddelki. Cilji ostajajo isti, le sodobna tehnologija nam v tem oddelku omogoča, da se z mestom srečamo na bolj inovativen način. Vsako leto komaj čakamo pomlad, ko tja potuje inovativni razred.

Andreja Vidmar, prof. angleščine

London

V torek, 20. 3. 2018, smo se s sošolci že zjutraj izpred šole odpeljali proti ljubljanskemu letališču. Zelo nestrpno smo čakali na letalo, ki nas je poneslo proti že dolgo pričakovanemu Londonu. V času našega bivanja v britanski prestolnici smo si ogledali mnoge znamenitosti. Prehodili smo neštete ulice in trge, obiskali galerije, iskali nova znanja v muzejih, si ogledali čudovit muzikal in našli tudi nekaj časa za samostojno raziskovanje mesta brez profesorjev. Vsak se je lahko vživel v vlogo vodiča in tako sošolcem predstavil kakšno od znamenitosti. Imeli smo veliko sreče z vremenom in tako smo luže preskakovali le zadnji dan, med odhodom na letališče. London nam bo gotovo ostal v prelepem spominu, hkrati pa se že veselimo vseh prihodnjih gimnazijskih ekskurzij.

Urška Ferlež

Inovativni oddelek drugega letnika se je odpravil na ekskurzijo v glavno mesto Združenega kraljestva Velike Britanije. To ekskurzijo smo vsi nestrpno pričakovali. Let z letalom je bil za nekatere nova preizkušnja, ki smo jo vsi uspešno prestali. In že se je začela naša dogodivščina po Londonu.

Že prvi dan so nas čakali ogledi znamenitosti. Tako smo se odpravili do Greenwicha, kjer smo bili deležni veličastnega razgleda ob sončnem zahodu.
Vsak dan je bil poln hoje od ene znamenitost do druge. Tako smo si pobliže med drugim ogledali Houses of Parliament, znamenito uro, ki ji Londončani pravijo kar Big Ben, angleški parlament, Buckinghamsko palačo, kjer smo bili deležni tudi menjave straže in Royal Albert Hall. Nekaj prihrankov smo zapravili na tržnici Camden Town in na glavni nakupovalni ulici Oxford Street ter pojedli veliko preveč hitre hrane. Najpogumnejši oziroma natančneje najpogumnejša dekleta so se soočila s strahotami ob ogledu London Dungeon. Drugi so se prepustili mirnemu življenju podvodnih živali in celo pingvinov, ki niso kazali velikega navdušenja nad Londonom. Za nameček smo si ogledali še muzikal z naslovom Wicked, ki je iz naše strani požel glasen aplavz. Seveda nismo mogli izpustiti srečanja s peronom 9 ¾, kjer smo podoživeli Harryjev prehod čez steno in s seboj odnesli nekaj spominkov iz trgovine, namenjene prav temu filmu.

Tako smo preživeli pet nepozabnih dni v dobrem okolju in prijetni družbi, ter izvedeli veliko o zgodovini in življenju v tem mestu rdečih avtobusov in telefonskih govorilnic.

Satja Sajko

London1jpg   London2

1

Dijaki 2. c razreda smo se po težkem čakanju dne 6. 3. 2015 odpravili na strokovno ekskurzijo v London. Najprej smo se zbrali pri Račjem dvoru, v petek ob 7. uri zjutraj, kjer nas je že čakal avtobus, ki nas je peljal do ljubljanskega letališča Jožeta Pučnika.  Nad letalom smo bili vsi navdušeni, čeprav je bila vožnja za nekatere zelo stresna in polna pričakovanja, saj so leteli prvič.

Ko smo prispeli v London, smo se najprej nastanili v hotelu, v katerem smo bivali ves teden. Popoldan smo se nato odpravili do metro postaje, ki je bila v bližini hotela, ter se odpeljali proti centru mesta. Ogledali smo si Tower of London, trdnjavo, v kateri so shranjeni kraljevi dragulji,  sprehodili smo se čez londonski most Tower Bridge, ki velja za enega od simbolov Londona.

Naslednji dan smo se odpravili do Trafalgar Squar, National Gallery in Downing Streeta. Sprehodili smo se tudi mimo Westminstrskega mostu in Westminstrske opatije, kjer so bili kronani in pokopani slavni kralji ter kraljice. Občudovali smo parlament, h kateremu spada znameniti Big Ben. Pri Buckinghamski palači smo si ogledali turistično atrakcijo, menjavo kraljeve straže. Sprehodili smo se tudi po Oxford Street, ki velja za ulico z največ trgovinami.

Predzadnji dan smo si ogledali še katedralo sv. Paula, ki se ponaša z eno največjih kupol na svetu. Udeležili smo se molitvenega bogoslužja, ki nas je navdušilo, saj je šlo za drugačno obliko bogoslužja kot smo ga vajeni. Kasneje smo si ogledali še British Museum, ki ima kar 8 milijonov eksponatov iz človeške zgodovine in kulture iz vsega sveta.

Zadnji dan smo se odpravili še do Greenwicha in prvega meridiana ter observatorija. Bili smo navdušeni, saj smo lahko stali z eno nogo na vzhodni in z drugo nogo na zahodni polobli.

Ker smo se tako zelo zabavali, je naša ekskurzija prehitro minila in bi z veseljem ostali še kakšen teden ali dva. Kljub temu pa smo bili veseli, da se vračamo domov, saj "drugod je lepo, a doma je najlepše."

lon1

Torek, 1. 3. 2016, je bil za dijake 2. d prav poseben in težko pričakovan dan, saj smo se po mesecih nestrpnega čakanja končno odpravili v London. Z velikimi pričakovanji smo se vkrcali na letalo in že ob 14. uri prispeli v London. Tam smo si v petih dneh ogledali precejšen del tega velemesta.
Po prihodu v London smo se najprej namestili v hotelu, kasneje pa smo se odpravili do Greenwicha in prvega meridiana ter observatorija. V dnevih, ki so sledili, smo odkrivali in spoznavali znamenitosti Londona.

Ogledali smo si The Houses of Parliament, Trafalgar Square, Westminster Abbey, Royal Albert Hall, Buckingham Palace. Med ogledom menjave straže nas je presenetilo tradicionalno londonsko vreme z dežjem, ki ga je spremljal mrzel zrak in močan veter. Kljub padavinam smo nadaljevali z ogledi in čez čas se je končno prikazalo sonce, ki je sijalo naslednja dva dni. V prostem času, ki ga je bilo precej, smo nakupovali na najbolj obiskani ulici Oxford Street ter poslušali in občudovali ulične umetnike. Seveda na ekskurziji nismo pozabili na izjemne muzeje kot so The British Museum, The Natural History Museum in The Science Museum ter galerije, polne del bolj in tudi manj znanih umetnikov. Za večino od nas je bil vrhunec ekskurzije ogled muzikala Billy Elliot v Victoria Palace Theatre. Vse nas je navdušil talent in pozitivna energija igralcev, plesalcev in pevcev. V istem dnevu pa je zagotovo drugi vrhunec občudovanja dosegel The Emirates Stadium, domovanje nogometnega kluba Arsenal. Pot nas je zanesla tudi do postaje King's Cross in St Pancras, kjer smo se vrnili v svet Harryja Potterja.
Po petih napornih, vendar čudovitih dneh v Londonu, smo se polni vtisov vrnili domov. Ekskurzija nam bo ostala v lepem spominu in verjamem, da je marsikomu dala navdih za odkrivanje novih kultur ter dežel in morda tudi vzbudila željo po nadaljnjem izobraževanju v tujini.

Živa Rader