Dragi maturantke in maturanti Slomškove gimnazije!MP SMB20 4431

Vaši starši in sorodniki, vaši profesorice in profesorji, pa tudi sam, vas danes z velikim veseljem opazujemo pri tej veliki preobrazbi. Iz otrok in mladostnikov ste se z zunanjo podobo spremenili v mladeniče in mladenke, ki se zavedate svoje enkratnosti in posebne lepote – tako telesne, kot tudi duševne in duhovne. Prepričan sem, da nas mnoge, ki smo to pot nekoč hodili, preveva ponos na prav vsakega med vami in hkrati tiha globoka želja, da ta notranja in zunanja lepota v vas ne zamreta v preizkušnjah, ki vas čakajo v življenju.

            Samo nekaj korakov vas še loči do vstopa v drugačen svet: zadnjih 5 mesecev najbolj intenzivnega srednješolskega dela in maturitetni izpiti, pa boste zakorakali najprej v – tako vam vsaj iskreno želimo – najdaljše počitnice, nato pa v svet odraslih, kjer boste z bolj podobno mislečimi klesali glavne obrise svoje poklicne poti, hkrati pa boste v najbolj intenzivnem obdobju iskanja sorodne duše, s katero bi bili pripravljeni graditi svoj svet. Verjemite, vredno se je potruditi te zadnje mesece, saj je pred vami eno najbolj intenzivnih in globokih obdobij vašega življenja.

            Ob tem upam, da smo vam starši in profesorji kljub svojim nepopolnostim in človeškim napakam, zaradi katerih ste bili do nas kdaj tudi zelo kritični, pomagali odkrivati načine, kako se spoprijemati z izzivi v življenju. Na svoje starše in na nas učitelje ponovno poglejte takrat, ko boste imeli svoje otroke in se boste srečevali z vzgojnimi izzivi vašega takratnega časa. Upam, da bo čas pokazal, da vam je Slomškova gimnazija nekaterim utrdila osebne vrednote in vero, drugim pa odpirala oči za človečnost in vzvalovala kritičnega duha, vse pa z namenom, da si boste kot enega od smislov življenja postavili »biti dober človek«. Kar vidite, da v današnjem svetu ni dobro, spremenite na bolje, kjer vidite mlačnost, vzvalovite gorečnost, kjer vidite krivico in manipulacijo, naredite upor, a na način, da ne povzročite novih krivic. Šola, ki daje zgolj znanje, brez vrednot in brez odpiranja kritičnega duha za svet, ki bo pravičen in vzdržen, ni opravila svojega poslanstva – to nam kaže tudi današnji čas. Bolj kot se staram, bolj me nagovarjajo besede našega zavetnika Antona Martina Slomška: »Iz dobre šole rastejo dobri časi, iz slabe pa slabi. Časi so takšni, kakršni so ljudje.«

            Vi sami lahko spreminjate svet – ne čakajte, da ga bodo namesto vas drugi. In ne verjemite kar na pamet, ko vam bodo nekateri govorili, da za vse obstajajo le ekstremne rešitve problemov – vedno razmišljajte s svojo glavo, vse pa presojajte v luči spoštovanja ob zavedanju dragocenosti in čudeža tega, da sploh smo.

            Skupaj s starši in učitelji vam želim povedati, da smo nocoj ponosni na vas, da ste prišli do tega trenutka svojega življenja in vam želimo lep večer!

 

dr. Samo Repolusk, ravnatelj

 

MP SMB20 4439