V okviru projekta Dnevi antike smo dijaki 2. letnika pripravili nekaj zanimivih in kreativnih delavnic, namenjenih predvsem dijakom 1. letnika, ki v tem šolskem letu pri pouku zgodovine spoznavajo antiko. Želeli smo preizkusiti in poglobiti njihovo znanje o antičnem svetu, predvsem na področju vsakdanjega življenja, znanosti, religije. Naša želja je bila, da jim stvari predstavimo na zanimiv način, tako da bodo lahko na kreativen in zabaven način izvedeli veliko novega. S tem namenom smo v sredo, 25. in v četrtek, 26. januarja, postavili stojnice v prvem nadstropju naše gimnazije. Na njih so se dijaki lahko s pomočjo izzivov ali iger učili o rimskih številkah, dnevih v tednu, grško-rimskih božanstvih, tedanjem oblačenju, »življenju v tabernah/gostilnah«. Za spodbudo so bile pripravljene tudi majhne nagrade.

Prav tako je bil v sredo popoldan za vse organiziran ogled filma Zadnja legija s posebnim gostom, nekdanjim dijakom Škofijske gimnazije, ki je sedaj predavatelj na Filozofski fakulteti, doc. dr. Martin Bele. V času projekta je bila na voljo tudi nagradna uganka s pomočjo risb antičnih posod (amfor). V četrtek je bilo opravljeno bogoslužje v latinskem jeziku, pri katerem smo doživeli, kako so svojo vero živeli prvi kristjani. Bogoslužje je v šolski kapeli vodil naš duhovni asistent Klemen Gartner.

Glavni dogodek projekta pa se je odvil v petek, 27. januarja, ko smo dijaki 2. letnika, ki obiskujemo pouk latinščine, pod mentorstvom profesorice Martine Ješovnik, za vse razrede prvih letnikov organizirali posebno uro v naši dvorani, s številnimi postajami. Dijaki so morali po skupinah opraviti določeno število izzivov, da so lahko na ta način pridobljene žetone zamenjali za namig o tem, kje na gimnaziji se nahaja skriti predmet. Nekatere je popeljal celo do ravnateljeve pisarne. Prve so iskani predmet našle tiste skupine, ki so izkazale največ sposobnosti. Interaktivne delavnice pa so bile vsem zelo všeč.

Pester zadnji januarski teden je razen Dnevov antike zaznamoval še Dan za radovedne devetošolce in seveda tudi pričakovanje zimskih počitnic. ?

Jan Zazijal, 2. a

 

DSC 0053 1   DSC 0034

20230127 103543   20230127 112942