Dijaki 3. letnika smo predzadnji aprilski teden preživeli v večnem mestu Rimu, papeški državi Vatikanu in v rojstnem kraju Sv. Frančiška in Sv. Klare, v Assisiju.

Prvi dan smo se po dolgi nočni vožnji ustavili v italijanski deželi Umbriji, natančneje v mestu Assisi. Pot nas je popeljala po ozkih mestnih ulicah vse do glavnega trga, bazilike Sv. Klare in velike renesančne cerkve Santa Maria Maggiore, ki je bila do 11. stoletja asiška stolnica. Ogledali smo si notranjost bazilike Sv. Frančiška s prečudovitimi srednjeveškimi freskami. Dan smo zaključili na rimskem obrobju z ogledom najbolj znanih podzemnih pokopališč na svetu – rimskih katakomb, kjer so našli pribežališče prvi kristjani.

Naslednji dan smo občudovali Rim v vsem njegovem sijaju. Z avtobusom smo se ob sončnem vzhodu odpravili do bazilike Marije Snežne, ki je bila zgrajena že v 4. stoletju. Seveda nismo izpustili niti ogleda Koloseja, ki je največji amfiteater na svetu. Po predvidevanjih je Kolosej lahko sprejel med 50.000 in 80.000 gledalcev. Uporabljali so ga predvsem za oglede gladiatorskih bojev in za razne javne predstave. Po poti do spomenika prvemu kralju združene Italije, Viktoriju Emanuelu II., smo se ustavili še ob rimskem forumu, ki je bil stoletja središče javnega dogajanja v Rimu. Za konec našega drugega popotniškega dne, smo se nekateri z dvigalom povzpeli na vrha »Viktorijanca,« kot ga je poimenovala gospa vodnica, in si Rim ogledali še iz ptičje perspektive.

V sredo smo se zjutraj udeležili avdience pri papežu Frančišku v Vatikanu, kjer nas je papež tudi posebej pozdravil, kar si štejemo v veliko čast. Spodbudil nas je k vztrajni in pokončni hoji skozi življenje. Nato smo naš dan nadaljevali po ozkih mestnih ulicah do enega najlepših rimskih trgov Navona, na katerem smo si lahko ogledali fontano, ki je posvečena štirim rekam sveta in se po ulici Via Pantheon sprehodili do Panteona. Po krajšem predahu smo odšli proti Vatikanskim muzejem, v katerih smo lahko občudovali kar 20.000 različnih eksponatov. Ustavili smo se v prečudoviti Sikstinski kapeli in občudovali Michelangelove poslikave. Po nekoliko bolj zgodovinskem delu dneva smo se z metrojem odpeljali do fontane Di Trevi, v katero smo vrgli ogromno kovancev z željo, da večnega mesta nismo obiskali zadnjič.

V četrtek zjutraj smo v Rimu soustvarili sveto mašo. Sledil je vstop v baziliko sv. Petra. Za boljši razgled, tako po cerkvi, kot tudi na vatikansko državo, smo se povzpeli na vrh kupole. Našo ekskurzijo smo zadnji dan zaključili z obiskom Mirabilandije, kjer ni manjkalo dobre volje, zabave in adrenalina.

Iz Italije smo tako prišli polni lepih vtisov in spominov ter novih spoznanj – predvsem zgodovinske narave. In polni energije za nadaljnjevanje ter zaključek šolskega leta.

Karolina Pernek, 3. b

7b7c7cad 2bcb 4ec4 b540 847292b0121e