Dijaki 2. letnika smo tri dni v aprilu preživeli na Češkem, v srednjeevropski državi, znani po arhitekturi, zgodovinskih znamenitostih, pivu in kulturi.

Ekskurzijo smo začeli zgodaj zjutraj. Po nekaj urni vožnji smo ob čudoviti pokrajini reke Vltave prispeli do mesta Češki Krumlov, ki velja za eno izmed najlepših srednjeveških mest in je od leta 1992 pod zaščito UNESCA. Sprehodu po očarljivih ulicah lepo ohranjenega mestnega jedra je sledil ogled drugega največjega gradu v državi ter razgled nad mestom iz razsežnega baročnega parka nad gradom. Po samostojnem ogledu mesta smo pot nadaljevali proti Pragi. Zapeljali smo se v predel mesta, imenovan Vinohradi, kjer smo z avtobusa lahko videli cerkev Srca Jezusovega, mogočen, sakralni objekt, ki sodi v sam vrh ustvarjanja slavnega slovenskega arhitekta Jožeta Plečnika.

Naslednji dan smo namenili ogledu ene najlepših evropskih prestolnic, ki nas je očarala s čudovitimi palačami, cerkvami in ulicami. Sprehodili smo se čez Karlov most, mestni trg s slavno astronomsko uro, mimo spomenika Jana Husa ter si ogledali Tynsko cerkev Marijinega vnebovzetja. Ustavili smo se pri kipu sv. Cirila in Metoda ter se spomnili blaženega škofa Slomška, saj je bila prav tam leta 1860 uvedena Slomškova bratovščina sv. Cirila in Metoda. Po samostojnem ogledu mesta smo si ogledali še zgodovinski kompleks Hradčane nad levim bregom Vltave. Praški grad je že stoletja sedež čeških vladarjev, v znameniti gotski katedrali sv. Vida pa so tako grobovi čeških kraljev in svetnikov, kot tudi grob Barbare Celjske. S sprehodom po grajskih dvoriščih in »Zlati ulički« smo zaključili drugi dan.

Tretji dan smo zapustili češko prestolnico in se odpeljali v Brno. Tam nam vreme ni bilo najbolj naklonjeno. Med sprehodom po starem mestnem središču moravske prestolnice ob vznožju češko-moravskega gričevja smo si ogledali grad Špilberk, gotsko katedralo sv. Petra in Pavla ter Zelenjavni trg. Ekskurzijo smo zaključili v znanstvenem tematskem parku Vida, kjer smo s pomočjo več kot 180 interaktivnih eksponatov raziskali svet okoli nas, tehnologijo, znanost in človeško telo ter ugotovili, da je znanost lahko tudi zelo zabavna.

Čas je hitro minil in mi smo se kljub muhastemu aprilskemu vremenu vrnili domov polni novih doživetij, lepih vtisov, spominov ter novih spoznanj z novim zagonom še za zadnja ocenjevanja pred zaključkom šolskega leta.

Lejla Pogačar, 2. a

IMG 60669a07395b939315ce98cf3ac7ec01 V