Erik Čižič je junija 2022 uspešno maturiral na naši gimnaziji in se nato odločil letošnje leto posvetiti prostovoljskemu delu. Podal se je v misijon na afriško celino.

Svoj čas in svoje talente zdaj razdaja otrokom v sirotišnici Ebenezer Grace v kraju Hawassi. Poslal nam je nekaj vtisov o svojem bivanju v Etiopiji in dodal prošnjo za podporo projektu, kateremu se trenutno posveča:

"Že pet mesecev uživam na stari celini, pod vročim afriškim soncem, uživam, raziskujem in se učim vseh mogočih stvari in spretnosti. Etiopija je država zares polna zanimivosti! Se tudi spodobi, ko je po prebivalstvu kar 60 krat večja od naše Slovenije.

Toliko zanimivih ljudi, ki sem jih imel priložnost spoznati, mi je odprlo vrata do te čudovite kulture, polne stare tradicije, običajev, plesov, plemen... Tudi hrana je precej presenetljiva, čeprav dokaj enolična. Tradicionalna velika fermentirana "palačinka" - indžira, ki pa je za razliko od naših palačink slana, predstavlja osnovo za vsako jed in je na meniju vsak dan za zajtrk, kosilo in večerjo. Začimbe se merijo v zajemalkah, od mesa pa jedo samo kozje in pod nobenim pogojem svinjine. Ne smem pozabiti odličnega tropskega sadja, od banan, manga, avokada, papaje in drugih nam nepoznanih sadežev.

Izredno zanimiva se mi zdi njihova glasba. Afriški ritmi so nekaj, česar mi ne poznamo, oni pa to nosijo v krvi. Radio je nekaj, česar ne rabijo, saj ko se pesem začne, vsi enotno prepevajo napeve svojih prednikov. Otroci radi pojejo, ni važno kaj ali kdaj, samo da je.

Naša sirotišnica, Ebenezer supporting and development association, je polna razigranih otrok. Tu preživim večino časa. Otroci so nasmejani in igrivi, kot pač drugi otroci, čeprav jih je življenje peljalo skozi težke čase. Res je Gospodov blagoslov, da so našli dom, in to tako dober dom, kjer se lahko te rane celijo.

Delam na veliko zanimivih projektih, pred enim mesecem, pa sem začel nov projekt, kjer mi lahko pomagate tudi domači. Organiziram dobrodelni tek, "Ebenezer run", kjer bomo zbirali donacije za našo sirotišnico."

Več o projektu je zapisano na povezavi: 

https://docs.google.com/document/d/16aIvlSUWCVbZYdxN0x6yVaGKplJaBLYXasa6Ss7mvlM/edit 

 

20230107 120942

20221214 170336   Screenshot 20230426 171624 Video Player