Za dijakinje in dijake od 1. do 4. letnika smo tik pred zimskimi počitnicami izvedli strokovno ekskurzijo v Nemčijo in z vabljivim programom napolnili avtobus. Kljub temu, da udeleženci ekskurzije prihajajo iz različnih razredov, so se v času potovanja lepo povezali in ustvarili dragocene spomine.

Na pot smo krenili v zgodnjih jutranjih urah četrtka, 22. februarja 2024. Vožnja do Bavarske je hitro minila in tako smo že zgodaj dopoldan dosegli lepo srednjeveško mesto Regensburg, ki leži na sotočju Donave in reke Regen, po kateri je dobilo ime. Po znamenitem kamnitem mostu smo se sprehodili do središča mesta, prisluhnili legendi, povezani z gradnjo mostu v 12. stoletju, si nato ogledali stolnico sv. Petra, staro mestno hišo ter najstarejšo hitro restavracijo na svetu, ki še danes ponuja izvrstne bavarske klobase. 

V Regensburgu smo si privoščili nekaj prostega časa, nato pa smo se odpravili proti glavnemu mestu Nemčije, ki smo ga v dveh programsko zelo bogatih dneh dodobra spoznali. Prehajanje iz vzhodnega dela mesta na zahodni, pa spet nazaj, nam je nudilo možnost sestavljanja zgodovinskih dejstev in usod ljudi, ki jih je skoraj 30 let delil neslavni berlinski zid. Spoznali smo center nekdanjega vzhodnega Berlina z znamenito svetovno uro ter 368 metrov visokim televizijskim stolpom, na zahodni strani pa smo si ogledali notranjost spominske cerkve cesarja Viljema in avenijo Kurfürsterdamm z razkošnimi trgovinami, ki po mnogih letih še vedno odsevajo opazne razlike med vzhodom in zahodom.

Posebno doživetje je bil sprehod po stekleni kupoli na vrhu nemškega parlamenta, kjer smo občudovali razglede na vse strani večmilijonskega glavnega mesta. Za namen fotografiranja smo si za nekaj trenutkov upali ponosno razviti slovensko zastavo.

Spoznali smo, da je nemško glavno mesto posebna mednarodna skupnost raznolikih kultur, narodnosti, jezikov, religij. Zagotovo se še kdaj se vrnemo na nadaljnje raziskovanje.

mag. Milanka Sobočan, prof. nem.

 

 20240222 111036   20240223 090808

20240223 174314   20240223 085533

        IMG 14411 LR