Za nami je mesec kulture in bogata bera zanimivih dogodkov, ki vam jih v nadaljevanju predstavljamo v kronološkem zaporedju.

Jakob Jereb iz 4. c je dosegel 13. mesto na državnem tekmovanju iz astronomije, kar poleg srebrnega priznanja pomeni, da se lahko udeleži izbirnega postopka za mednarodno astronomsko olimpijado. Iskrene čestitke! 

Januarja smo izvedli tudi šolsko tekmovanje iz znanja biologije, pri čemer so  bronasta priznanja prejeli: Nuša Auberšek, 2. b,  Zala Krošel, 2. c, Kristina Jurgec, 3. ac, Jure Ferlež, 4. c, Lili Frank, 4. c, Jakob Sedonja, 4. a in Katarina Lopert Gomboc, 4. a. Na državno tekmovanje, ki bo 15. marca, so se uvrstili: Nuša Auberšek, Zala Krošel, Kristina Jurgec, Jure Ferlež in Lili Frank.

V četrtek, 1. februarja,  je na šoli potekalo regijsko tekmovanje iz angleškega jezika za dijake 3. letnikov, ki se učijo angleščine kot 1. in 2. tujega jezika. Zahtevno tekmovanje je potekalo v spletni obliki. Na državno tekmovanje, ki bo potekalo 20. marca, se je uvrstil dijak 3. bc-oddelka, Lukas Aleksander Zidanšek

6. februarja je potekal literarni popoldan s predstavitvijo pesniške zbirke »Iz nedotika« profesorice Andreje Vidmar. Dogodek je povezovala profesorica Alenka Bratuša, glasbeno sta ga obarvali dijakinji Tinka Gergič in Julija Krajnc Urbanek.  

Dan pred kulturnim praznikom, 7. februarja, smo imeli na šoli podelitev šolskih Prešernovih nagrad za avtorska dela dijakov na področju glasbene in likovne umetnosti ter literarnega ustvarjanja v slovenskem, nemškem in angleškem jeziku. Nagrajeni so bili naslednji dijaki in dijakinje:  

1. Za literarno ustvarjanje v slovenščini:

- 1. letniki: Vida Cerkvenič za pesem »Moje laži«,

- 2. letniki: Gal Prevoršek za sonet »Pesmam«,

- 3. letniki: Sara Bezjak za pesem »Brezup«,

- 4. letniki: Urban Milošič za pripovedno delo »Postmortem«.

2. Za literarno ustvarjanje v angleščini: 

                              - Nuša Auberšek za »Nature In You«,

- Lucija Fric za »Freedom« (pesem), 

- Maja Rešl za »Colours« (kratka zgodba). 

3. Za literarno ustvarjanje v nemščini: 

- Nuša Auberšek za »Wenn ich mutig wäre« (pesem). 

4. Za glasbeno ustvarjanje:  

                             - Jernej Čarman za priredbo skladbe »Our House« za pihalni orkester,  

- Tinka Gergič za priredba skladbe »Dobro jutro jezzerji« (kitara Andrej Čerček),  

- Gal Prevoršek za avtorsko besedilo in glasbo »Si me imela sploh kdaj rada«,  

                              - Saša Karničnik za avtorsko besedilo in glasbo »Se sence bojim«,   

- Julija Krajnc Urbanek za avtorsko besedilo in glasbo »Soda«,  

- skupinska nagrada Enej Vinkovič, Vid Kovač, Kristjan Sernc, Matevž Fišer za 

  besedilo v nemškem jeziku in glasbeno podlago za skladbo »Döner«. 

5. Za likovno ustvarjanje:

- 1. in 2. letniki:

  • fotografija: Jernej Čarman za »Pot v nebesa«,
  • slika: Nuša Auberšek za »Drozg«,
  • ilustracija: Neža Gačnik za »Poljub«,

- 3. in 4. letniki:

  • slika: Tinka Gergič za »Ko mačke ni doma, miši plešejo«,
  • digitalna umetnost: Lili Frank za »Zdravljica«,
  • sodobne umetniške prakse: Julija Krajnc Urbanek za »Sonetni venec«.

Takšno kulturno-umetniško ustvarjanje naših mladih nas še posebej nagovarja in notranje bogati, zato vsem nagrajencem iskreno čestitamo!

Maturantke in maturanti so si 12. februarja v SNG ogledali maturitetno dramo »Dogodek v mestu Gogi«. Isti dan so maturanti, ki se pripravljajo na maturo iz umetnostne zgodovine, predstavljali svoje praktikume v Mariboru.

13. februarja smo izvedli Gamsovanje s pustovanjem: 2. c je pripravil Gamsovanje, katerega tema je bila rdeča preproga. Ob zavzetem medrazrednem tekmovanju 1. letnikov je zmagal 1. b-razred. Obiskali so nas kurenti, dekleta so jim podarila robce, potekal je pustni ples, ob koncu pa smo razglasili in nagradili najboljše maske. S slovesno obljubo smo v šolsko skupnost sprejeli nove Gamse in Gamsice, dijake in dijakinje 1. letnika. 

14. februarja je potekalo šolsko tekmovanje iz znanja španščine. Tekmovanja so se udeležili dijaki in dijakinje 3. in 4. letnika. Dijakinji Maša Kristina Jere iz 3. bc in Lara Mali iz 4. b razreda sta osvojili bronasto priznanje in se uvrstili na državno tekmovanje, ki bo 13. aprila. Isti dan je potekalo tudi državno tekmovanje v znanju nemškega jezika na gimnaziji Bežigrad v Ljubljani. Pod mentorstvom Manice Medved in Milanke Sobočan so tekmovali štirje dijaki. Alja Ostrc, dijakinja 3. ac-razreda,  je bila 5. od 81 tekmovalcev in dosegla zlato priznanje, Tia Pleteršek, dijakinja 4. a-razreda pa je dosegla 19. mesto in srebrno priznanje. Herzlichen Glückwunsch!

16. in 17. februarja smo za bodoče dijakinje in dijake ter njihove starše uspešno izvedli tri termine informativnega dneva. Ob te se iskreno zahvaljujemo vsem dijakom, ki so sodelovali pri izvedbi in s svojimi besedami ali talenti navdušili osnovnošolce!

Med 22. in 25. februarjem je potekala strokovna ekskurzija v srednjeveški Regensburg in večkulturni Berlin, ki so se je udeležili dijaki od 1. do 4. letnika. Potniki so se vrnili z lepimi vtisi in novimi znanji.  

Ob sklepu tega novičnika še posebej vsem ženam voščimo spoštovanja in sprejetosti vsega plemenitega v vaših osebnostih na delovnem mestu in med najdražjimi, v ranjenostih pa pozornih bližnjih, ki vas bodo dvigovali!