Ob pol sedmih zjutraj se v dijaškem domu začnemo počasi prebujati. Večino nas še mika, da bi poležala, ampak čas je za zajtrk in odhod v šolo. Dijaški dom je še posebej težko zapustiti,če vemo, da nas v šoli čaka naporen test ali ustno spraševanje.

Ob 9.00 dom zapre svoja vrata in jih ponovno odpre ob 13.00.

 

Pogled iz sobe

 

Med 13.00 in 15.30 dijake v jedilnici čaka kosilo. Po njem pa je čas, da se odpočijejo, poklepetajo, raziskujejo skrite kotičke zelenega Maribora: v neposredni bližini našega doma je Kalvarija (kamor se lahko povzpnejo tudi po stopnicah), malo proč je Piramida; dijaki radi obiščejo park; prijetno se je sprehoditi tudi do Lenta.

Poleg narave je zanimivo mestno jedro, do katerega je pribl. 15 minut hoje. Največkrat se tja odpravijo, da se družijo s prijatelji ob kakšni sladici, čaju ali kavi; pogosto zaidejo še v knjižnico, gledališče ali cerkev; privabljajo pa tudi mestne trgovine, kjer lahko kupijo nujne šolske potrebščine ali izberejo nova oblačila.

 

DSC 1026

 

V dijaškem domu smo ponosni na učne ure, ki trajajo od 16.00 do 19.00. Čeprav nad njimi dijaki včasih niso navdušeni, vendarle ob konferencah priznajo, da prav zaradi njih dosegajo dobre rezultate. Naučijo se reda in organiziranosti pri učenju in opravljanju preostalih šolskih obveznosti. V tem času je na voljo tudi učna pomoč, ki jo nudijo naši vzgojitelji in dijaki (prostovoljci). S skupnimi močmi smo boljši; v dijaškem domu resnično nisi prepuščen samemu sebi, ampak je vedno ob tebi nekdo, ki ti lahko pomaga.

 

učenje

 

Po večerji je v domu živahno. Vzgojitelji se trudijo, da pripravijo interesne dejavnosti, ki bi privabile čim več dijakov.

Vsekakor je poskrbljeno, da lahko vsakdo najde kaj za razvijanje svojih darov in talentov. Je pa to tudi čas za druženje, lenarjenje, rekreacijo in ustvarjanje.

 

skupnost

interesne dejavnosti

DSC 0520

DSC 0498

 DSC 0658  DSC 0833

Ob 21.00 se vsi dijaki zberejo na večernem srečanju vzgojne skupine s svojimi vzgojitelji. To je dragocen čas, ko si med seboj podelimo, kaj se je dogajalo čez dan, se pogovarjamo o zanimivih temah, se skupaj veselimo uspehov posameznikov in rešujemo 'težke' situacije, skupaj praznujemo rojstne dneve in načrtujemo prihodnost.

Vsako srečanje zaključimo s kratko molitvijo, tako da je spanec, ki sledi po 22.30, res umirjen in krepilen.

 

večerna srečanja

 

Foto: Arhiv DD AMS