DSC 1026

Ob pol sedmih zjutraj se v dijaškem domu začnemo počasi prebujati. Večino še mika, da bi poležala, ampak čas je za zajtrk in odhod v šolo. Dijaški dom je še posebej težko zapustiti, če vedo, da jih v šoli čaka naporen test ali ustno spraševanje. Ob 9.00 dom zapre svoja vrata in jih ponovno odpre ob 13.00.

Med 13.00 in 15.30 dijake v jedilnici čaka kosilo. Po njem pa je čas, da se odpočijejo, poklepetajo, raziskujejo skrite kotičke zelenega Maribora: v neposredni bližini našega doma je Kalvarija (kamor se lahko povzpnejo tudi po stopnicah), malo proč je Piramida; dijaki radi obiščejo park; prijetno se je sprehoditi tudi do Lenta. Poleg narave je zanimivo mestno jedro, do katerega je pribl. 15 minut hoje. Največkrat se tja odpravijo, da se družijo s prijatelji ob kakšni sladici, čaju ali kavi; pogosto zaidejo še v knjižnico, gledališče ali cerkev; privabljajo pa tudi mestne trgovine, kjer lahko kupijo nujne šolske potrebščine ali izberejo nova oblačila.

DSC 0210

 V dijaškem domu smo ponosni na učne ure, ki trajajo od 16.00 do 19.00. Čeprav nad njimi dijaki včasih niso navdušeni, vendarle ob konferencah priznajo, da prav zaradi njih dosegajo dobre rezultate. Naučijo se reda in organiziranosti pri učenju in opravljanju preostalih šolskih obveznosti. V tem času je na voljo tudi učna pomoč, ki jo nudijo naši vzgojitelji in dijaki (prostovoljci). S skupnimi močmi smo boljši; v dijaškem domu resnično nisi prepuščen samemu sebi, ampak je vedno ob tebi nekdo, ki ti lahko pomaga.

Slika2

Po večerji je v domu živahno. Vzgojitelji se trudijo, da pripravijo interesne dejavnosti, ki bi privabile čim več dijakov. Vsekakor je poskrbljeno, da lahko vsakdo najde kaj za razvijanje svojih darov in talentov. Je pa to tudi čas za druženje, lenarjenje, rekreacijo in ustvarjanje.

DSC 0188

Ob 21.00 se vsi dijaki zberejo na večernem srečanju vzgojne skupine s svojimi vzgojitelji. To je dragocen čas, ko si med seboj podelimo, kaj se je dogajalo čez dan, se pogovarjamo o zanimivih temah, se skupaj veselimo uspehov posameznikov in rešujemo težke situacije, skupaj praznujemo rojstne dneve in načrtujemo prihodnost. Vsako srečanje zaključimo z molitvijo, tako da je spanec, ki sledi po 22.30, res umirjen in krepilen.

DSC 0353 2

DSC 0090

 Foto: Arhiv DD AMS