Zgodovinski krožek ali Včeraj za danes in jutri

Delovanje zgodovinskega krožka v zadnjih letih združuje željo mentorice, da člani z njim poglabljajo in širijo zgodovinsko obzorje ter interes udeležencev, ki jih vedoželjnost pogosto pelje v odkrivanje neznanega. Tako smo v bližnji preteklosti najprej spoznavali Južno železnico in potovali od Dunaja do Trsta, nato nas je železna cesta odpeljala v Beograd ter Prago. Potovanja pripravijo člani krožka s pomočjo mentorice sami. Tako pridobivajo življenjske izkušnje in razvijajo veščine, ki jim bodo v študijskih in kasnejših letih zagotovo koristile. Dokazujemo, da je svet mogoče odkrivati z veliko lastnega angažiranja in s skromnimi denarnimi sredstvi.

Kadar smo doma, pa si privoščimo ogled zanimive razstave doma v Mariboru ali v Ljubljani, prisostvujemo predavanju kakšnega zanimivega predavatelja, ki nam na univerzitetni ravni odkriva neznana polja preteklosti. Z dramatizacijo smo oživili dogajanje v rimski Emoni in se izkusili kot turistični vodiči po Mariboru. Najbolj uka željni se vsa leta udeležujejo državnega tekmovanja, kjer posegajo po najvišjih priznanjih. Na šolo se vračajo prvi člani krožka z doktorskimi nazivi s področja zgodovine in delijo svoje bogato znanje mlajšim. Preteklost nas navdihuje za sedanjost in opogumlja za prihodnost.

mag. Damjana Krivec Čarman, prof.

 

Vtisi/spomini udeležencev:

T - tiri vsepovsod okrog nas
R - razburljivo
S - skupna doživetja
T - turistično izkustvo

 

D - drugo skupno potovanje
U - unikaten užitek
N- najboljša družba
A - akvarij in terarij
J - južna železnica

 

B - Balkanske specialitete
E - evforija
O - ogled mesta do potankosti
G - grad
R - Reisefieber
A - aktivno razbiranje zemljevida
D - dobro poznavanje mesta Timove tete

 

P - prosti čas
R - raznolikost stavb
A - ambiciozni ulični umetniki
G - grajska straža
A - ADLIČNO!

 

 

22. novembra 2018 smo po 100. letih in 11 dneh obležili 100. obletnico zaključka prve svetovne vojne, ki se je končala 11. 11. 1918 ob 11. uri. Natančnost in zgodovinsko resničnost slednjega podatka je potrdil gost okrogle mize, zgodovinar, dr. Gregor Antoličič. Pregledno in nazorno nas je seznanil s ključnimi dogodki vojne ter v predstavitev vključeval zanimive vojne utrinke Maribora in njegove okolice. Zakaj?. Da bi polnili glave z novimi in novimi podatki? Zagotovo ne. Pač pa, da ne bi pozabili in si še bolj zavzeto prizadevali za ohranjanje miru tam, kjer vsak od nas to zmore:  v družini, med prijatelji, v šoli, v kraju, med državljani, v Evropi in v svetu. Da nam ne bi bilo potrebno izkusiti preteklosti.  

mag. Damjana Krivec Čarman, prof.

 

Predavanje ob 100. obletnici 1. svetovne vojne

bud

V petek, 3. 2. 2017, smo se v zgodnjih jutranjih urah z zgodovinskim krožkom odpeljali na raziskovanje madžarske prestolnice. Ob prihodu smo si mesto najprej ogledali z znamenite razgledne točke. Takoj zatem smo se odpravili v parlament, ki nas je s svojo bogato arhitekturo, opremo in zgodovino popolnoma prevzel. Prvi dan smo namenili podrobnemu ogledu mesta. Proti večeru smo se odpravili tudi preko Donave do Budima, kjer smo vstopili v Matjaževo cerkev. Uživali smo v razsvetljeni okolici, ki nas je spominjala na novoletni čas. Z avtobusom smo se nato izčrpani odpeljali do hotela, kjer smo končno dočakali dolgo pogrešani wi-fi. Po obilni in začinjeni večerji smo izmučeni zaspali. Naslednji dan smo se po zajtrku odpeljali do Blatnega jezera, nato pa še v mesto Keszthely, kjer smo po ogledu mesta obiskali tamkajšnji baročni dvorec. Zanimiv kustus nas je popeljal po bogato opremljenih sobanah in izvrstni knjižnici, vmes pa s svojimi duhovitimi pripombami in vprašanji motiviral, da smo mu zbrano prisluhnili.
Polni lepih vtisov smo se proti večeru odpravili proti Mariboru. Budimpešta se nama je zdela zelo lepa, a vendar je k našemu navdušenju pripomogla tudi dobra družba, »sproščene« profesorice, lepo vreme in zabaven vodnik, gospod Janko. Imeli smo se zelo lepo.

Sergeja Kotnik in Zarja Eisner, 1. d

Klemen

 

Z velikim zadovoljstvom in ponosom sporočamo, da imamo med dijaki prejemnika zlatega priznanja na državnem tekmovanju iz zgodovine. To je dijak 4. c razreda, Klemen Gartner. Čestitamo in upamo, da bo naklonjenost historični znanosti ohranjal tudi v študijskih letih.

mentorica: mag. Damjana K. Čarman, prof.