Na Gimnaziji A. M. Slomška je postala tradicija, da enkrat letno starše naših dijakinj in dijakov povabimo na t. i. popotniški oddih za starše. V sodelovanju s turistično agencijo Aritours običajno na prvo soboto v mesecu marcu izpeljemo zanimivo ekskurzijo, na kateri spoznavamo zanimive in nekoliko manj znane slovenske ali zamejske kraje, domačine, njihove običaje ter način življenja danes in v preteklosti. Predvsem pa je namen tovrstnega dneva oddih od vsakodnevnih skrbi in hitenja, spoznavanje novih krajev ter druženje staršev in profesorjev.

Tako smo na letošnjo prvo marčevsko soboto s polnim avtobusom staršev najprej krenili proti Čedadu, ki je vse do danes ostal središče beneških Slovencev, nato pa proti Reziji, najbolj zahodni dolini slovenskega narodnostnega ozemlja. Domačini so nas očarali s svojo pristnostjo, narečjem, glasbo in plesom ter trudom za ohranitev korenin, jezika in slovenstva.

Dan je bil poleg spoznavanja naravnih, zgodovinskih in kulturnih znamenitosti namenjen tudi spoznavanju ter druženju staršev različnih generacij naših dijakov in dijakinj. Pridružilo sem nam je nekaj staršev nekdanjih dijakov, ki so že v minulih letih radi potovali z nami. Pot domov smo popestrili s "preverjanjem znanja" v obliki zabavnega kviza, ki je avtobus polnil s prešernim smehom in dobro voljo.

Ob koncu letošnjega oddiha smo že začeli iskati cilj za naslednji izlet, saj ob letu osorej znova sedemo na avtobus in zapišemo že šesto poglavje v popotniški starševski dnevnik.

 

Damjana K. Čarman in Milanka Sobočan, pobudnici popotniških oddihov za starše

 

Oddiha za starše Rezija 4 3 2023 114 1