17. aprila 2023 nas je Dunaj, mogočna avstrijska prestolnica, pričakal s soncem in nam, zahvaljujoč veličastni ter očarljivi kulturni podobi in znamenitostim, omogočil, da smo na 3-dnevni ekskurziji 1. letnikov ustvarili večne spomine.

Wien, kot bi rekli domačini, smo spoznali skozi prizmo zgodovine in si ogledali baročni dvorec Belvedere, mestno jedro v vsej njegovi veličini, gotsko Štefanovo katedralo – premagali smo celo 343 stopnic in se povzpeli na južni stolp – ter baročni dvorec Schönbrunn, ki priča o cesarskem razkošju v objemu čarobnih parkov, gloriet in čudovitega živalskega vrta, ki nam bo s svojo podobo zagotovo ostal v lepem spominu. Pobližje smo si pogledali tudi središče habsburškega cesarstva, Hofburg, moči za konec šolskega leta pa smo si nabirali v Hiši glasbe, kjer smo se prelevili v ustvarjalce glasbene umetnosti, dirigente Dunajske filharmonije itn., in v 3D PicArt muzeju, kjer smo spoznavali nenavadne trike perspektive in fantastičnih ozadij za selfije.

Na vsakem koraku so nas spremljali Klimt, Hundertwasser, Marija Terezija, Mozart, prav tako pa smo ob kajzericah, dunajskem zrezku in Sacher torti spoznali, kaj pomeni pregovor: »Če greš na Dunaj, moraš pustiti trebuh zunaj.« Svoje znanje smo širili v naravoslovnem in tehniškem muzeju, s sprehodom po tržnici Naschmarkt pa smo doživeli dunajski živžav.

Polni lepih spominov smo skorajda složno zaključili, da so bili trije dnevi popotovanja čisto premalo.


Dijakinje in dijaki 1. c z razredničarko

 

2