Nagovor ob podelitvi nagrad

 

Spoštovani gospod ravnatelj, spoštovane gospe profesorice in gospodje profesorji, drage dijakinje in dijaki,  

ob kulturnem prazniku vsako leto na takšen ali drugačen način opominjamo na dejstvo, da je kultura v najširšem pomenu besede zelo pomemben del našega vsakdanjega življenja, in da moramo venomer vzgajati našo dušo, da stremi in hrepeni po lepem. To velja še posebej v sedanjih časih, ko smo na vsakem koraku preko različnih medijev bombardirani s takšnimi in drugačnimi dražljaji v obliki reklam, serij, filmov, glasbe in marsičesa drugega. Posledično si težko oblikujemo naš osebni estetski pogled na svet in sploh ne vemo, da bi lahko preko medijev pogledali ali poslušali tudi kakšne druge zanimive in bolj poglobljene vsebine. Sploh ne vemo, da obstajajo. Za takšne posebne trenutke moramo biti še posebej dojemljivi. 

Še posebej se moramo neprestano truditi, tudi ob pomoči družine in šole, da obiskujemo gledališča, likovne razstave, muzeje, galerije, literarne večere, opere, koncerte glasbe v živo, saj nam te aktivnosti dajejo pristno doživljanje in občutenje našega bistva. 

Ob tem je toliko bolj pomembno, da se v današnjih časih še posebej vzpodbujata ustvarjalnost in poustvarjalnost, in sicer vseh področjih našega vsakdanjega življenja. Žal ga nimata toliko, kot bi ga morala imeti.  

Zato se na naši gimnaziji trudimo, da dobite dijaki priložnost, da lahko razvijate svoje ideje in veščine, da lahko izrazite sebe in svet okoli vas. Zelo pomembno se mi zdi, da v vse bolj digitalnem in virtualnem svetu, ki ga živimo, ne pozabimo na pristno izkušnjo doživljanja našega sveta brez pomoči raznoraznih ekranov in slušalk. Tehnologija nam je pri tem lahko odličen pripomoček, na sme pa postati glavni namen. 

Zahvaljujem se vsem dijakinjam in dijakom, ki ste ustvarili in poslali svoja dela na Prešernov natečaj in vam v imenu mentorjev in svojem imenu iskreno čestitam in želim, da bi svojo pogumno ustvarjalno pot hodili še naprej.  

Ostale dijakinje in dijake pa povabim in vzpodbudim, da pišete, slikate, rišete, fotografirate, igrate v gledališču, igrate inštrumente, prepevate, snemate, miksate, na različne druge načine ustvarjate svoja dela ali priredbe ter sodelujete v različnih umetniških sestavih. Prosite za pomoč in nasvete mentorje, pripravljajte likovne razstave, literarna srečanja in sodelujte v gledaliških igrah, prepevajte, igrajte v orkestrih in glasbenih skupinah. Opogumite se in prijavite svoja dela na prihodnji Prešernov natečaj. Potrudili se bomo, da bodo vaša dela videna in slišana. 

Morda še samo zaključna misel:  

Pomembno se je spominjati naše kulturno bogate preteklosti, vendar je enako pomembno  gojiti kulturo, tudi srčno kulturo vsakodnevno med nami vsemi. 

Želim vam kulturno bogat Prešernov dan.  

Tadej Kušar, prof.

 

KDAN 1   KDAN 2

 

KDAN 3   KDAN 4