Pomlad se prebuja z velikim zagonom in dragocene stvari se dogajanju tudi na gimnaziji, zato bomo podelili nekatere iz preteklega meseca. Naj povemo, da so dijakinje in dijaki dosegli več odmevnih uspehov na tekmovanjih znanj in športnih tekmovanjih, za kar prav vsakemu posebej iskreno čestitamo in se z vsemi veselimo!

4. marca je bilo šolsko tekmovanje iz znanja kemije. Na državno tekmovanje se je uvrstil David Walter iz 1. c.

7. marca so potekale športne igre katoliških gimnazij v Želimljah. Dijakinje in dijaki so tekmovali v nogometu, košarki in odbojki. Obe nogometni selekciji naše gimnazije sta zasedli 2. mesto.  

9. marca je na državnem tekmovanju iz znanja zgodovine v Novem mestu Tilen Krajnc iz 3. bc dosegel zlato priznanje

Od 11. do 15. marca je potekal Teden katoliškega šolstva, ki ga je letos organiziral naš zavod. Življenje in delo na naši gimnaziji ter v ostalih enotah zavoda smo predstavili v več oddajah na Radiu Ognjišče in tudi v oddaji Radia Maribor. Vsem dijakom, profesorjem in tudi nekdanjim dijakom se zahvaljujemo za oblikovanje odličnega programa, ki je nagovoril mnoge poslušalce. Posebna zahvala gre tudi zaposlenim Radia Ognjišče in pa seveda darovalcem iz celotne Slovenije, ki so (ste) letos darovali za štipendijske sklade vseh štirih katoliških vzgojno-izobraževalnih ustanov in s tem pomagali tistim družinam, ki stroškov šolanja ne morejo pokriti sami. Točne podatke o zbranih sredstvih bomo objavili po vseh donacijah preko položnic.

 13. marca je potekalo regijsko tekmovanje iz fizike. Udeležila sta se ga Jakob Jereb iz 4. c in Jernej Čarman iz 2. c. Oba sta dosegla bronasto priznanje, Jernej Čarman pa se je uvrstil tudi na državno tekmovanje.

15. marca je potekalo državno tekmovanje iz znanja biologije. Nuša Auberšek iz 2. b je dosegla zlato priznanje, Kristina Jurgec, Jure Ferlež in Lili Frank iz 4. c pa so dosegli srebrno priznanje

16. marca smo izvedli sedaj že tradicionalni Oddih za starše naših dijakinj in dijakov. Tokrat smo se podali v Belo krajino, kjer smo spoznavali naravne ter kulturne znamenitosti in okušali odlične belokranjske dobrote. Za dobro voljo so poskrbeli naši gostitelji in seveda udeleženci sami, tako da je bil kljub pestremu programu to čas dragocenega oddiha, ki nam ga v vsakdanjem življenju pogosto manjka. Vabljeni tudi prihodnje leto!

16. marca je na OŠ Pesnica potekalo tudi državno tekmovanje za Cankarjevo priznanje, med 3. in 4. letniki sta Erin Vauda iz 4. c in Andrej Greifoner iz 4. b dokazala vrhunsko poznavanje slovenskega jezika ter Jančarjevih romanov in oba dosegla zlati priznanji

Med 21. in 23. marcem so potekale dodatne maturitetne priprave iz zgodovine v Celju.

21. marca je bila otvoritev likovne razstave dijakov 1. letnika z naslovom Pomlad na Škofijski. Umetniška ustvarjalnost mladih je prav tako dragocena kot uspehi na tekmovanjih znanja!

22. marca je na gimnaziji Novo mesto potekalo državno tekmovanje iz psihologije, na katerem je sodelovala Nina Mohorič iz 4. c. Z odličnim rezultatom je dosegla zlato priznanje.  

28. marca smo dijaki in profesorji 4. letnikov na ekskurziji v Kočevje obiskali prikrita grobišča v Jami pod Krenom in v Jami pod Macesnovo Gorico. Ob premišljevanjih kaplana Klemna Gartnerja ter ob izjemnem predavanju prof. dr. Mitje Ferenca smo se poklonili spominu vseh, ki so bili pobiti brez sodnih procesov, ter brez pravice do pokopa in spomina. Pri maši v Kočevski Reki smo se nato spomnili tako žrtev kot storilcev teh tragičnih dogodkov in prosili, da se takšna medvojna in povojna zgodba Slovencem nikoli več ne ponovi.

Sledili so velikonočni prazniki, ob katerih upamo, da so nam vsakomur prinesli kakšno osebno spodbudo za prihodnost.