d5

Naš dan se je začel z jutranjim zbiranjem pred Račjim dvorom, od koder smo krenili proti Dunaju. V prvi uri našega potovanja smo mnogi nadoknadili prekinjeni spanec, nato pa smo se podali v globoke vode avstro-ogrske zgodovine.

Ob prihodu na Dunaj smo najprej obiskali čudovite vrtove okrog dvorca Belvedere, kjer smo presenečeni ugotovili, da vrtovi ležijo v različnih nivojih, s presenetljivo natančnostjo oblikovanimi gredicami. Med vsemi razstavljenimi predmeti v dvorcu nas je seveda najbolj očaral Klimtov Poljub. Nato smo se sprehodili po prestolnici vse do spomenika rdeči armadi in nato do Karlove cerkve, postavljene v čast preživelim po kugi. Marsikdo se je povzpel vse do vrha cerkve, tik pod kupolo in od tam občudoval mešanico rimskega, grškega in baročnega sloga.

Po kosilu in odlični saherci smo se odpravili v zadnje počivališče Harsburžanov. Mnogi smo občudovali umetelno okrašene kamnite sarkofage. Marsikoga pa so prizadele sicer maloštevilne krste habsburških otrok in novorojenčkov. A ko smo ponovno stopili na sonce, so naše prejšnje misli prešle in začudeni smo obstali ob kočijah, ki vozijo po menažeriji. Nazadnje smo se porazgubili v Umetnostni galeriji in se čudili ob razstavnih eksponentih v Prirodoslovnem muzeju.

Naš dan se je zaključil z namestitvijo v hiši Don Boska, kjer je neverjetno lepo poskrbljeno za nas.

Ana Steinbacher, 2. b