1

Dijaki 2. c razreda smo se po težkem čakanju dne 6. 3. 2015 odpravili na strokovno ekskurzijo v London. Najprej smo se zbrali pri Račjem dvoru, v petek ob 7. uri zjutraj, kjer nas je že čakal avtobus, ki nas je peljal do ljubljanskega letališča Jožeta Pučnika.  Nad letalom smo bili vsi navdušeni, čeprav je bila vožnja za nekatere zelo stresna in polna pričakovanja, saj so leteli prvič.

Ko smo prispeli v London, smo se najprej nastanili v hotelu, v katerem smo bivali ves teden. Popoldan smo se nato odpravili do metro postaje, ki je bila v bližini hotela, ter se odpeljali proti centru mesta. Ogledali smo si Tower of London, trdnjavo, v kateri so shranjeni kraljevi dragulji,  sprehodili smo se čez londonski most Tower Bridge, ki velja za enega od simbolov Londona.

Naslednji dan smo se odpravili do Trafalgar Squar, National Gallery in Downing Streeta. Sprehodili smo se tudi mimo Westminstrskega mostu in Westminstrske opatije, kjer so bili kronani in pokopani slavni kralji ter kraljice. Občudovali smo parlament, h kateremu spada znameniti Big Ben. Pri Buckinghamski palači smo si ogledali turistično atrakcijo, menjavo kraljeve straže. Sprehodili smo se tudi po Oxford Street, ki velja za ulico z največ trgovinami.

Predzadnji dan smo si ogledali še katedralo sv. Paula, ki se ponaša z eno največjih kupol na svetu. Udeležili smo se molitvenega bogoslužja, ki nas je navdušilo, saj je šlo za drugačno obliko bogoslužja kot smo ga vajeni. Kasneje smo si ogledali še British Museum, ki ima kar 8 milijonov eksponatov iz človeške zgodovine in kulture iz vsega sveta.

Zadnji dan smo se odpravili še do Greenwicha in prvega meridiana ter observatorija. Bili smo navdušeni, saj smo lahko stali z eno nogo na vzhodni in z drugo nogo na zahodni polobli.

Ker smo se tako zelo zabavali, je naša ekskurzija prehitro minila in bi z veseljem ostali še kakšen teden ali dva. Kljub temu pa smo bili veseli, da se vračamo domov, saj "drugod je lepo, a doma je najlepše."